Politie Gent vindt bijna 90 gestolen fietsen terug in een huis, zoektocht naar de eigenaars kan beginnen

Zondagavond heeft de Gentse politie bijna 90 gestolen fietsen teruggevonden in een huis. De vondst kwam er niet na een doorgedreven politieonderzoek, maar omdat een alerte politiepatrouille een man had gespot die 'verdachte handelingen stelde', zoals dat in politiejargon heet.

Veel details over hoe ze de fietsen op het spoor zijn gekomen, wil de politie niet kwijt. Alleen dat het dus een alerte politiepatrouille was die een verdachte man opmerkte en overging tot controle. Het eindresultaat was een huiszoeking in een huis aan de Brugsesteenweg. Daar werden bijna 90 fietsen aangetroffen. Voor de Gentse politie was het meteen de grootste vondst van gestolen fietsen op één plek. 

Een beetje van alles

Heel kieskeurig ging de fietsendief niet te werk. In het huis werden kinderfietsjes gevonden, maar evengoed sportieve mountainbikes, een vrouwenfiets met twee kinderzitjes en heel wat 'studentenfietsen'. Fietsen van een zekere leeftijd, maar van weinig waarde. Er stonden zelfs fietsen in kartonnen dozen die nog gemonteerd moesten worden.

"Elke fiets wordt nu apart bekeken", laat politiewoordvoerdster Eva Houpels weten. "Is die gegraveerd? Is er aangifte gedaan van de diefstal? Kunnen we met andere woorden iets van sporen terugvinden van de eigenaars? Het gaat nog heel wat werk vragen om per fiets de eigenaar te traceren".

Moeilijke zoektocht naar eigenaars

"De waarheid gebiedt mij te zeggen dat het bijzonder moeilijk zal zijn om alle eigenaars op te sporen", vertelt Eva Houpels. "Wij raden iedereen aan om je fiets te laten graveren, ongeacht de waarde van je fiets". Bij het graveren wordt er een speciale sticker op je fiets aangebracht met een uniek nummer. Aan de hand van dat nummer kan de politie dan heel gemakkelijk de eigenaar vinden. 

De waarheid gebiedt mij te zeggen dat het bijzonder moeilijk zal zijn om alle eigenaars op te sporen

Eva Houpels, woordvoerdster Politie Gent

"Spijtig genoeg is je fiets laten graveren nog altijd niet goed ingeburgerd en veel mensen denken ook nog altijd dat het de moeite niet loont om aangifte te doen van een fietsdiefstal. Zelfs al is de fiets niet gegraveerd, is een aangifte doen altijd zinvol". Er zijn ook nog andere kenmerken waardoor een fiets kan geïdentificeerd worden: het serienummer, stickers van de fietsenhandelaar of persoonlijke versieringen aan de fiets.

Facebookpagina van de lokale politie Gent

"We gaan onze uiterste best doen om de eigenaars terug te vinden",  belooft Eva Houpels. "De fietsen die niet gegraveerd zijn en waarvan we de eigenaars ook niet op een andere manier kunnen terug vinden, gaan we fotograferen en op onze Facebookpagina zetten. Wie zijn fiets dan meent te herkennen, mag gerust contact met ons opnemen", besluit Eva.

De Facebookpagina van de lokale politie Gent  

Meest gelezen