PHOTOPRESS.BE

Rapencross in Lokeren gaat dan tóch door: "De veldrit zal plaatsvinden zonder volk"

Stad Lokeren heeft dan tóch beslist om de Rapencross eind september te laten doorgaan. Eerder had de stad de organisatoren verboden om de veldrit te organiseren wegens het coronavirus. Nu mag de starter van het veldritseizoen dan toch doorgaan, maar de cross zal enkel te zien zijn op televisie. Er mag geen publiek aanwezig zijn.

"We zijn ontzettend fier dat wij de Rapencross in Lokeren hebben, maar er komt wel heel veel volk op af. Door het coronavirus beslisten we eerder om de veldrit dan ook niet te laten doorgaan", legt burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld) van Lokeren uit. "Maar de organisatoren hebben een alternatief bedacht. Ze hebben voorgesteld om de Rapencross achter gesloten deuren te laten doorgaan. De rit zal enkel kunnen bekeken worden op televisie. Dus er zal geen volk naartoe kunnen komen."

Spijtig voor onze Lokeraars dat ze er niet bij kunnen zijn. Maar de rit kan wél bekeken worden op televisie
Burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld) van Lokeren

Geen toeschouwers op een veldrit in tijden van corona. Een beetje jammer, vindt de burgemeester wel: "Spijtig voor onze Lokeraars. Normaal gezien komen daar duizenden mensen op af en nu kan dat niet. Maar het is wel een belangrijke cross en het is de opener van het veldritseizoen. Dus hebben we besloten om het te laten doorgaan", zegt burgemeester Anthuenis. 

Belangrijke cross

Organisator van de cross Kurt Verminnen is een tevreden man: "Sinds de annulering zijn we blijven zoeken naar een alternatief om de cross te laten doorgaan. We vinden het belangrijk om deze cross in het schema van het veldritseizoen te houden", legt Verminnen uit. "Vooral naar de toekomst toe ook. We willen het Belgisch Kampioenschap in 2023 organiseren en deze cross is een van de generale repetities daarvoor."

De cross moest zonder publiek en zonder VIP's. Mensen kunnen de rit wél op televisie volgen
Organisator Kurt Verminnen van de Rapencross

Alternatief zonder publiek

Maar hoe bedenk je een alternatief voor zo'n grote cross met al die toeschouwers? "De vraag van het stadsbestuur was duidelijk. Er mocht geen volk op afkomen en geen VIP's. Dus hebben we beslist om het volledig zonder publiek te doen." Een drastische beslissing. In de denkprocedure zijn wel een aantal kleine ritten moeten afgelast worden: "De jeugdritten en andere wedstrijden zijn wel afgelast. Enkel op televisie zullen de dames -en herenritten die dag te zien zijn."

De beslissing heeft verregaande financiële gevolgen voor de organisatie. "Dit is een dure situatie. Maar we proberen het zo goedkoop mogelijk te organiseren door zo weinig mogelijk te doen. We hopen zo geen verlies te lijden en het tot een goed einde te brengen", zegt Verminnen nog.

Net zoals de organisator hoopt de burgemeester dat de cross volgend jaar op een normale manier kan plaatsvinden: "Met massa's volk. Corona zit er voor nu nog even tussen, maar we duimen al voor volgend jaar." De veldrit zal dus dit jaar enkel te zien zijn op televisie: "Er is ons beloofd dat er mooie beelden van Lokeren zullen te zien zijn die dag", zegt burgemeester Anthuenis nog.

De Rapencross vindt plaats op 26 september.

Meest gelezen