Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Rechter beslist: Apple hoeft Fortnite-spel niet terug te zetten in zijn appwinkel

Apple kan het Fortnite-spel bannen uit zijn aanbod, maar het mag niet de software blokkeren die voor andere spellen dient. Zo luidt een - voorlopig - vonnis in de app-oorlog tussen Apple en Epic Games.  

Apple is in een juridische en vooral financiële strijd verwikkeld met Epic Games, de maker van het razend populaire spel Fortnite. Omdat Epic de betalingen aan Apple omzeilde, heeft Apple het spel uit zijn app-winkel gegooid.

Een Amerikaanse rechter heeft in een voorlopige beslissing geoordeeld dat dat kan. Maar anderzijds mag Apple de ontwikkelaarslicentie van Epic Games niet intrekken, zegt de rechter. Dat betekent dat Epic Games de Unreal Engine, de grafische technologie voor 3D-spellen, mag blijven leveren voor andere apps in de App Store. 

Epic had een voorlopige beslissing van de rechter gevraagd omdat het anders "onherstelbare schade zou oplopen". De discussie gaat over geld, veel geld. Fortnite is wereldwijd een slordige 350 miljoen keer gedownload. Het spel is gratis, maar je kan als speler wel extra's aankopen. Apple vraagt voor elke aankoop in zijn App Store een commissie van 15 tot 30 procent.

Spellenmaker Epic Games probeerde die commissie te omzeilen door een eigen betaalfunctie te lanceren. Daarop riposteerde Apple door Fortnite uit zijn winkel te verwijderen. En ook Google deed dat, om dezelfde reden. Het spel is niet meer te downloaden dus, en wie het al heeft gedownload krijgt geen updates meer.

Apple ligt onder vuur wegens de afdrachten die het eist van de apps die het aanbiedt op zijn platform. Ook de muziekstreamingdienst Spotify heeft een klacht ingediend. De Europese Commissie is die aan het onderzoeken.

Meest gelezen