Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Rusland: "Duitsers hebben niet aangetoond dat opposant Aleksej Navalny vergiftigd werd"

Het Kremlin vindt de uitspraken van Duitse artsen over de vergiftiging van Aleksej Navalny voorbarig. Moskou stelt dat nog altijd niet duidelijk is waardoor Navalny ziek is geworden. Het is de eerste reactie van Rusland op de verklaring van Duitse artsen dat er sporen van vergiftiging in het lichaam van Navalny zijn gevonden.

Volgens Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, hebben de artsen in Berlijn nog altijd de substantie niet kunnen vinden die verantwoordelijk zou zijn voor de ziekte van Navalny. Daarom vindt Moskou dat de Duitse artsen nogal voorbarig de term "vergiftiging" in de mond hebben genomen. 

Rusland is ook niet van plan om een gerechtelijk onderzoek naar de vergiftiging te starten, zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren gevraagd had. "Mocht er toch nog gif gevonden worden, dan is er wel een reden om een dergelijk onderzoek te beginnen", aldus Peskov.

Hij zei ook dat er vorige week in het ziekenhuis in de Siberische stad Omsk geen sporen van cholinesterase-remmers waren gevonden. Gisteren hadden de Duitse artsen die Navalny nu behandelen, gezegd dat ze die wel hadden ontdekt, wat op vergiftiging zou wijzen.

Moskou wijst de Duitse beweringen en eisen dus voorlopig van de hand, maar daarmee is de kwestie uiteraard niet achter de rug. Het klopt dat het ziekenhuis in Berlijn de precieze stof waarmee Navalny vergiftigd zou zijn, nog niet heeft geïdentificeerd.

Wel zijn er sporen gevonden van "een substantie uit de groep van cholinesterase-remmers" die gebruikt worden in medicijnen en in pesticiden. Een hogere dosis daarvan tast het zenuwstelsel aan. Over welk product het precies gaat, konden de Duitse artsen nog niet vaststellen.

Aleksej Navalny, een bekend criticus van president Poetin, is vorige week ziek geworden op een binnenlandse vlucht. Hij werd eerst behandeld in een ziekenhuis in Omsk, maar zijn familie had daar geen vertrouwen in, en wordt sinds zaterdag verzorgd in het Charité-ziekenhuis in Berlijn. Navalny wordt sindsdien in een kunstmatige coma gehouden.

Russisch parlement onderzoekt "buitenlandse betrokkenheid"

De Doema, het Russische Lagerhuis, gaat intussen wel een onderzoek beginnen.

De Doema wil bekijken of "buitenlandse krachten betrokken waren bij de mogelijke vergiftiging van Navalny" met "de bedoeling om een Russisch staatsburger te verwonden om zo "spanningen binnen Rusland te organiseren en nieuwe beschuldigingen tegen ons land te formuleren". 

Meest gelezen