AP2002

Sean Connery is 90 en meer dan James Bond

De Schotse acteur Sean Connery trok zeven keer het kostuum van agent 007 aan. En uit, in welbepaalde scènes. Maar behalve James Bond speelde hij nog andere "ijzersjterke" rollen, zoals agent Jimmy Malone in "The untouchables" of William van Baskerville op zoek naar het mysterie van "De naam van de roos". Sir Sean viert op 25 augustus 2020 zijn 90e verjaardag. De acteur met het onmiskenbare accent leeft al jaren teruggetrokken op de Bahama's.

Sean Connery, geboren in een bescheiden milieu in Edinburgh, werd als jonge bink ooit derde in een Mister Universe-wedstrijd, startte zijn acteursloopbaan op de theaterplanken en na enkele kleinere tv-rollen sprong hij in het oog van de beroemde producer Albert Broccoli. Die verfilmde het boek "Dr. No" van schrijver Ian Fleming. Het werd de eerste James Bondfilm in 1962, met de beroemde strandscène waarin Sean Connery Bondgirl Ursula Andress uit de branding ziet stappen met weinig meer om het lijf dan een paar schelpen.

My name is Bond, James Bond

Auteur Ian Fleming had het eerst niet zo voor Sean Connery, maar hij ging  snel overstag en gaf Bond zelfs Schotse trekjes in zijn latere boeken. "Dr. No" was een doorslaand succes en Connery werd een internationale beroemdheid, nergens veilig voor de paparazzi. Connery speelde James Bond zeven keer, na "Dr. No" in de jaren zestig ook in "From Russia with love", "Goldfinger", "Thunderball" en "You only live twice". Na een onderbreking volgde "Diamonds are forever" en in 1983 dook hij nog eens op in de niet-officiële James Bondfilm "Never say never again".

Sean Connery werd door de lezers van het magazine Radio Times recent  en niet zo verrassend verkozen tot dé James Bond, voor Timothy Dalton en Pierce Brosnan. Maar Sean Connery had meer in zijn mars dan geheimagent spelen.

A sex mystery

In de jaren zestig werkte Sean Connery met grote regisseurs als Sidney Lumet ("The hill" en "The offence") of Alfred Hitchcock, die hier zelf op onnavolgbare wijze toelichting geeft bij zijn film "Marnie" met Sean Connery en Tippi Hedren. "One might call it a sex mystery," zegt Hitchcock:

My name is Z for Zardoz

Sean Connery in een rode lendendoek en met hoge laarzen? Dat gebeurde in "Zardoz", een cult-sciencefictionfilm van John Boorman uit 1974.

Sean Connery speelde Robin Hood met Audrey Hepburn als Maid Marian. En hij schitterde in 1975 aan de zijde van Michael Caine in de verfilming van Rudyard Kiplings "The man who would be king". Regisseur John Huston  leidt zijn film hier zelf in:

In 1987 kreeg Sean Connery een Oscar voor de beste mannelijke bijrol in "The untouchables" van Brian De Palma, als agent Jimmy Malone.

Nog uit de jaren 80: "De naam van de roos", de verfilming van het boek van Umberto Eco. Sean Connery speelde broeder-speurder William van Baskerville, een rol waarvoor hij een Bafta-onderscheiding kreeg. Connery won alles samen één Oscar, twee Bafta's en drie Golden Globes.

In de Schotse fantasyfilm "Highlander" vertolkte Sean Connery geen Schot, maar de "onsterfelijke" Juan Ramírez Sánchez Villalobos. 

Een leuke bijrol was die van de vader van Harrison Ford in "Indiana Jones and the last crusade" uit 1989. Nochtans is Connery amper 12 jaar ouder dan Ford. In hetzelfde jaar, op zijn 59e dus, werd Connery verkozen tot "sexiest man alive". In 1990 speelde hij de bevelhebber van een Sovjetduikboot in "The hunt for Red October", in '96 de hoofdrol in de actiefilm "The rock" over het gevangeniseiland Alcatraz.

Sean Connery is al sinds 2006 "met pensioen" op de Bahama's. Hij is een fervente Schotse nationalist en lid van de partij SNP, die ijvert voor een onafhankelijk Schotland en dus een afscheuring van Groot-Brittannië. Hoewel hij door de Britse koningin werd geridderd en zich sinds 2000 sir Sean mag noemen. 

Meest gelezen