"Slager van Srebrenica" Ratko Mladic staat opnieuw voor VN-tribunaal in Den Haag

De tot levenslang veroordeelde Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic staat opnieuw voor het VN-tribunaal in Den Haag. Hij vecht zijn veroordeling in hoger beroep aan en vraagt de vrijspraak. Ook de aanklagers zijn in beroep gegaan: zij willen de schuldigverklaring van Mladic juist nog uitgebreid zien.  

De nu 77-jarige Mladic werd in 2017 tot levenslang veroordeeld voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid die hij meer dan een kwarteeuw geleden pleegde tijdens de oorlogen in ex-Joegoslavië, met name de genocide in Srebrenica en de belegering van Sarajevo.

Zowel de verdediging als de aanklager gingen in beroep tegen het vonnis. De advocaten van Mladic vragen de vrijspraak, terwijl de aanklager net wil dat de schuldigverklaring wordt uitgebreid met oorlogsmisdaden begaan in nog zes bijkomende Bosnische dorpen.

Het proces in beroep is al twee keer uitgesteld. Het had eigenlijk in maart moeten beginnen, maar werd toen uitgesteld wegens gezondheidsproblemen van Mladic. In juni werd het opnieuw uitgesteld, ditmaal wegens de coronapandemie.

Wie is Ratko Mladic?

Ratko Mladic, bijgenaamd "De slager van Srebrenica", was tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995) bevelhebber van het nieuw gevormde leger van de Servische Republiek (de door Serviërs gecontroleerde gebieden in Bosnië).

Hij werd veroordeeld voor de grootste slachtpartij in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog: de genocide in Srebrenica. Servische troepen onder direct bevel van Mladic vermoordden toen 8.000 Bosnische moslims. 

Mladic werd ook schuldig bevonden aan andere oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Daartoe behoren de systematische beschieting van burgers in Sarajevo, de Bosnische hoofdstad die drie jaar lang werd belegerd door Bosnisch-Servische troepen. 

Mladic wist zich 16 jaar lang schuil te houden voor hij uiteindelijk in 2011 werd opgepakt. In 2017 werd hij veroordeeld door het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië in Den Haag. Hij zit in Den Haag in de gevangenis en heeft onder meer hartklachten. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen