Archieffoto
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Spaanse premier zet opnieuw 2.000 militairen in tegen coronapandemie: "Evolutie van virus is zorgwekkend"

De Spaanse premier Pedro Sanchez wil opnieuw 2.000 militairen inzetten in de strijd tegen het coronavirus. De soldaten moeten helpen bij het opsporen van besmettingen. Want in verschillende regio's is het virus weer aan een stevige opmars bezig en de regionale overheden blijken niet genoeg middelen te hebben. Ook een regionale noodtoestand behoort tot de mogelijkheden.

De evolutie van het virus in Spanje is "zorgwekkend", aldus de Spaanse premier Pedro Sanchez tijdens een persconferentie. Al benadrukte hij dat zijn land nog ver af is van de situatie zoals die midden maart was. Toen ging in Spanje een van de strengste lockdowns ter wereld van kracht, die tot eind juni duurde.

Maar met 46.000 nieuwe besmettingen in een week tijd (een stijging met 13 procent) is het virus weer aan een stevige opmars bezig. Madrid - tijdens de eerste golf al zwaar getroffen - is momenteel de zwaarst getroffen regio, met in een week tijd 15.000 nieuwe besmettingen (een stijging met 16 procent). Naast Madrid horen ook Aragon en Catalonië bij de zwaarst getroffen regio's. Verschillende Spaanse epidemiologen waarschuwen dat het zo niet verder kan.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Regionale noodtoestand

Om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, stelt Sanchez 2.000 militairen ter beschikking die de regio's kunnen bijstaan in het opsporen van besmettingen. Bijvoorbeeld door te helpen met de contactopsporing.

Gezondheid is een bevoegdheid van de regio's, maar verschillende regio's blijken niet in staat om op een degelijke manier aan contactopsporing te doen. "Ze hebben gewoon te weinig personeel en zijn veel te laat in gang geschoten", zegt correspondent Sven Tuytens in "De wereld vandaag". De soldaten die hen daar nu bij moeten helpen, zijn al opgeleid, want zij werden ook tijdens de lockdown al ingezet.

We mogen niet toelaten dat de pandemie weer grip op ons leven krijgt

Spaans premier Pedro Sanchez

De Spaanse regering biedt de regio's ook de mogelijkheid om - na aanvraag - een gedeeltelijke of volledige noodtoestand af te kondigen op hun grondgebied. Die houdt dan een beperkte bewegingsvrijheid in, zoals enkele maanden geleden in heel het land het geval was.

Sanchez riep zijn landgenoten ook op om RadarCovid te downloaden, de Spaanse contactopsporingsapp. "We mogen niet toelaten dat de pandemie weer grip krijgt op ons leven", waarschuwde hij. "Wij moeten de controle over ons leven hebben en deze tweede golf stoppen. De angst mag ons niet verlammen en verhinderen om actie te ondernemen."

De Spanjaarden zijn na de lockdown massaal door eigen land beginnen reizen. Ze hebben elkaar besmet

Correspondent Sven Tuytens

Euforie na lockdown

Waar komen al die nieuwe besmettingen dan plots vandaan? "Na een heel sterke lockdown, is iedereen het beginnen loslaten. De Spanjaarden zijn massaal door eigen land beginnen reizen. Er was een soort euforie na de lockdown", legt Tuytens uit.

Het zijn dus niet toeristen die Spanjaarden hebben besmet, maar de Spanjaarden hebben elkaar besmet. "De besmettingen vinden in familiekring plaats, doordat families plots met heel veel mensen samenkomen. Vooral de jongeren lappen alle regels omtrent social distancing aan hun laars."

Heel veel toeristen zijn er overigens nog altijd niet in Spanje, merkt Tuytens. "Het toeristische seizoen is helemaal om zeep."

In Spanje zijn sinds het begin van de epidemie al meer dan 400.000 besmettingen vastgesteld. Al meer dan 28.800 mensen overleefden het virus niet.

Bekijk hier het gesprek met correspondent Sven Tuytens in "Terzake":

Videospeler inladen...

Beluister hier het gesprek met correspondent Sven Tuytens in "De wereld vandaag":

Meest gelezen