Radio 2

Gestolen tractor dag na massale oproep teruggevonden: "Dief was ex-werknemer, dit is een enorme ontgoocheling"

Een dag nadat grondwerker André Martens uit Zerkegem bij Jabbeke een opsporingsbericht verspreidde, met daarin een beloning van maar liefst 1.000 euro, om zijn 50 jaar oude gestolen tractor terug te vinden, is het voertuig terecht. “De tractor bleek gestolen te zijn door een ex-werknemer. Dit is een enorme ontgoocheling”, zucht André.

Het is al een week geleden dat de groene Fendt van het bouwjaar 1972 gestolen werd langs een veld in Oostkerke bij Diksmuide. Omdat er in de eerste dagen geen nieuws kwam over de diefstal besloot André Martens (66) een oproep te lanceren. Daarin loofde hij maar liefst 1.000 euro uit voor de gouden tip. Die oproep werd intussen vele honderden keren gedeeld. André spaarde kosten noch moeite om zijn geliefde tractor terug te vinden. Hij liet grote spandoeken maken met daarop nog eens zijn oproep.Al die moeite leidde nu tot resultaat: de tractor is terecht.

Verkocht voor 2.500 euro in Passendale

“In de loop van maandagavond kreeg ik plots telefoon van een man uit Passendale", vertelt André. “Hij had een groot vermoeden dat mijn gestolen tractor bij hem stond. Hij had die namelijk net overgekocht voor 2.500 euro. Ik ben onmiddellijk naar Passendale gereden en het bleek inderdaad mijn tractor te zijn."

"Die man uit Passendale vertelde de naam van de verkoper en toen heb ik stevig gevloekt”, zegt hij. “Ik herkende de naam meteen. Het gaat om een man die in maart en april aan de slag was bij mij. Hij heeft zelf nog aan die tractor gesleuteld, ook in Oostkerke. Hij wist ook hoe hij er mee moest rijden, want met zo’n oude tractor is dat niet vanzelfsprekend. Blijkbaar zou hij in de financiële problemen zitten door de coronacrisis en heeft hij daarom mijn tractor gestolen. Dat ik de dief ken is voor mij een enorme ontgoocheling.”

Beloning van 1.000 euro

André nam al contact op met de politie en ook het parket van Ieper werd verwittigd. Er wordt nu verder onderzoek gevoerd naar de diefstal. "Ik ben heel blij dat ik mijn trouwe tractor terug heb", zegt hij. "Die man uit Passendale krijgt zeker zijn beloning van 1.000 euro. Als hij niet zo eerlijk was geweest om te bellen, zou ik die nooit teruggevonden hebben.

Meest gelezen