Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

VS-minister Mike Pompeo bezoekt Soedan, hoop op normalisering betrekkingen na val van dictator al-Bashir

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo praat in Soedan met de nieuwe machthebbers. Het is het eerste hoge Amerikaanse bezoek sinds de omwenteling in Soedan vorig jaar en Khartoem hoopt om de VS-sancties tegen het land te zien verdwijnen. Pompeo wil daar wel wat tegenover zien, namelijk relaties met Israël.

"Dit is de eerste rechtstreekse luchtverbinding tussen Tel Aviv (in Israël) en Kharthoem (hoofdstad van Soedan)", grapte Pompeo op het vliegtuig dat hem vanuit Israël naar Soedan bracht. Het is alleszins een primeur: het eerste bezoek van een VS-minister aan Soedan sinds 2005 en het eerste na de omwenteling waarbij vorig jaar dictator Omar al-Bashir aan de kant werd gezet ten voordele van een overgangsbewind met de oppositie.

Pompeo praat in Soedan zowel met generaal Abdel Fattah Burhan die de overgangsraad voorzit, als met de hervormingsgezinde premier Abdalla Hamdok, die uit de oppositie komt. Pompeo komt er zijn steun uitspreken voor de overgangsregering in Khartoem, maar er is meer.

Zo hoopt hij dat Soedan -in navolging van de Verenigde Arabische Emiraten- nu ook diplomatieke relaties gaat aanknopen met Israël en zo nog meer "momentum" op gang brengt. In februari had generaal Burhan in Oeganda al eens een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, maar werd die om gevoeligheidsredenen geheim gehouden. 

Premier Hamdok heeft vandaag gezegd dat "een normalisering met Israël enkel kan na het aflopen van de huidige overgangsfase in 2022". Zijn oppositiecoalitie had eerder gesteld dat deze regering "geen mandaat heeft" voor een normalisering met Israël.

Einde van de status "pariah staat"?

Dat laatste ligt inderdaad erg gevoelig aan de Nijl. De coalitie achter het volksprotest van de voorbije jaren is niet tegen relaties met Israël, maar vindt het nog veel te vroeg. Veel Soedanezen vinden dat eerst "de rechten van de Palestijnen op hun land en een waardig en vrij leven" verzekerd moet worden. De regering in Khartoem kan die publieke opinie niet zomaar negeren. (Lees verder onder de foto).

Enkele dagen geleden kwam de bevolking in Khartoem om straat om de druk op de overgangsregering te behouden.

Tegelijk wil Soedan echter de opheffing van Amerikaanse sancties. Die werden ingesteld nadat de leider van het terreurnetwerk Al Qaeda, Osama Bin Laden, in de jaren 90 kortstondig onderdak had gekregen in Soedan, na wreedheden in de westelijke regio Darfoer, en het Afrikaanse land werd er ook van verdacht een doorvoerkanaal te zijn van Iraanse wapens naar Palestijnse extremisten in de Gazastrook. Dat gebeurde echter allemaal onder het bewind van ex-dictator Omar Hassan al-Bashir (1989-2019), die nu is afgezet en in de gevangenis op zijn proces wacht.

Het wordt dus wikken en wegen voor de wankele Soedanese overheidsregering. Die moet ook rekening houden met Saudi-Arabië, een belangrijk handelspartner en hulpdonor aan Soedan. De Saudi's volgen voorlopig het voorbeeld van de Emiraten niet om de banden met Israël aan te halen.

Meest gelezen