Gsm ontploft in ziekenhuiskamer in Mechelen: "We overwegen verbod op 's nachts elektronica opladen"

In het AZ Sint-Maarten in Mechelen zijn vanmorgen 15 patiënten geëvacueerd nadat een gsm was ontploft. Niemand geraakte gewond. Er was veel rook en de brandweer kwam ter plaatse. De ziekenhuisdirectie overweegt intussen strengere regels over het opladen van elektronica.

Vanmorgen vroeg rond half vijf is in het AZ Sint-Maarten in Mechelen een gsm ontploft op de kamer van een patiënt. "Een detector in de kamer had rook opgemerkt en gaf alarm. Daarop zijn we met twee ploegen ter plaatse gegaan", vertelt kapitein Michel Michiels van Brandweerzone Rivierenland.

"In de kamer zagen we dat de batterij uit het gsm-toestel was gevlogen door een ontploffing. Het ging om een ouder toestel dat oververhit was geraakt op een nachtkastje tijdens het laden. Niemand geraakte gewond. De patiënt in de kamer had wel even last van irritatie aan de ogen. Uit voorzorg heeft de verpleging de volledige gang met 15 patiënten geëvacueerd", aldus Michiels op Radio 2 Antwerpen.

Enkel overdag opladen

De directie van het AZ Sint-Maarten spreekt van een geluk bij een ongeluk. "Gelukkig is dit een heel uitzonderlijke situatie voor ons ziekenhuis. Ik mag er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als de gsm op een bed of kussen had gelegen", zegt directeur Jan Ennekens op Radio 2 Antwerpen. 

Het ziekenhuis beraadt zich over striktere regels over het opladen van elektronica. "Na elk incident in ons ziekenhuis volgt er een veiligheidsdebriefing. Ik denk dat we moeten overwegen om patiënten te vragen enkel overdag nog hun smartphone, laptop of tablet op te laden. Onze veiligheidsprocedures hebben vannacht perfect gewerkt. Maar uiteraard is preventie nog beter en misschien moeten we onze patiënten extra inlichten."

Meest gelezen