Paulien van de Loo PHOTOGRAPHY

Opsporing van Belgische toeristen uit een rode zone die zich niet laten testen pas na de vakantie in orde

Wie terugkeert uit een rode zone in het buitenland, en zich niet laat testen kan nog altijd niet opgespoord worden. Dat laat het computersysteem nog niet toe. Pas begin september zou dat in orde zijn. En wie zich niet laat testen - zowat de helft van al die "rode" toeristen - wordt daar niet voor gesanctioneerd. 

Pas vorige week klonk het nog dat toeristen die terugkeren uit een rode zone en zich niet lieten testen, meteen opgespoord zouden worden en eventueel ook een boete konden verwachten. Het was Karine Moykens die dat zei, de voorzitster van het interfederaal Comité Tracing and Testing. Ook waren er boetes mogelijk, gevangenisstraffen zelfs - een verhaal waarvoor ze bijval kreeg van federaal minister Philippe De Backer. 

Ondertussen blijkt dat allemaal tóch niet mogelijk, zo berichten de kranten van Mediahuis. Het computersysteem zou niet op punt staan. Dat zit zo: wie op dit moment terugkeert uit een rode zone in het buitenland krijgt twee sms'en. Eentje daarvan is met de melding om in quarantaine te gaan, de andere met een activatiecode voor een test.

Maar wie zich niet laat testen kan toch niet gevonden worden. De code is in het systeem nog niet verbonden aan persoonsgegevens - zo klinkt het op het Vlaams Agentschap Zorg. Die moeten door Sciensano ingegeven worden, en dat lukt voorlopig dus niet.  En dus kunnen de contactopspoorders hun werk niet doen. Pas op 4 september - na de vakantie dus - zou dat in orde zijn. Ondertussen is het behelpen met een herinneringssms, die vanaf 28 augustus verstuurd kan worden.

Liever geen boetes

Overigens ontkent men in de omgeving van Philippe De Backer, die verantwoordelijk is voor het computersysteem, dit verhaal. Daar wordt verteld dat de persoonsgegevens van wie zich niet laat testen, wel rechtstreeks bij de contactopspoorder belanden. En vraagt men zich af waarom die mensen niet opgespoord worden. De Backer, voor de duidelijkheid, is een federale minister, terwijl contactopsporing en de uiteindelijke sanctionering een Vlaamse bevoegdheid is. 

Komen er dan boetes voor wie zich niet laat testen - de helft van het aantal mensen die het formulier invult, of ongeveer 1200 per dag - eens alles in orde is?  Niet meteen. Bij het Vlaams Agentschap Zorg is te horen dat ze daar liever inzetten op sensibilisering. "We kunnen sancties geven, maar dat is de laatste optie. Het is juridisch mogelijk maar niet zo evident, omdat het om veel mensen gaat

Meest gelezen