Nicolas Maeterlinck

Dader en slachtoffer van gevangenismoord zaten zonder bewakingscamera of toezicht samen in cel in Leuven

In de doorgangscel waar dader en slachtoffer gisteren zaten te wachten om naar de raadkamer gebracht te worden, was er geen bewaking. Er hingen ook geen camera's. De dader, een man uit Houthalen, sloeg er gisteren het hoofd in van zijn medegedetineerde. De cipiers merkten pas achteraf wat er gebeurd was. 

Mogelijk komen er in de toekomst wel bewakingscamera's in de doorgangscel in Leuven, want de gevangenis wordt gerenoveerd. Maar gisteren, op het moment dat één gedetineerde daar een andere doodsloeg, hingen die er niet. Dat heeft een bron in de gevangenis ons bevestigd. Er was dus geen toezicht op de dader, die naar Leuven was gebracht omdat hij verdacht wordt van brandstichtingen en ongevallen waarbij ook al twee doden vielen. Mogelijk is hij ook niet toevallig overgebracht naar de gevangenis van Leuven, maar net omdat daar ook een psychiatrische afdeling is. 

"Vechtpartijen komen vaker voor in zo'n doorgangscel maar moord?"

Cipier Limburgse gevangenis

Gevangenen zitten vaker samen in zo'n doorgangscel, wordt ons door personeel van gevangenissen, het parket en het Gevangeniswezen bevestigd. Volgens gevangenispersoneel zitten ze soms met enkele tientallen samen.  Sommige gevangenen moeten wel uit elkaars buurt gehouden worden, omdat ze een link hebben met dezelfde rechtszaak, maar vaak zitten toch nog gevangen samen die zich om een of andere reden tegen elkaar keren en agressief worden. Gevangenen zijn ook niet geboeid in zo'n doorgangscel. Dat doet de politie als die hen komt afhalen. Zowel het Gevangeniswezen als het parket zijn heel karig met informatie over wat er zich gisteren in de gevangenis van Leuven precies afspeelde. 

Meest gelezen