Egyptische gerecht arresteert verdachten van verkrachting onder druk van online campagne

In Egypte is een verkrachtingszaak uit 2014 plots aan het licht gekomen dankzij een campagne op sociale media. Een groep van zeven mannen zou toen een vrouw hebben verkracht in een luxehotel in de hoofdstad Caïro. De verdachten zouden hun daad hebben gefilmd om de vrouw zo te chanteren en te doen zwijgen. Na een grote online campagne zijn ze nu aangehouden.

De opening van het onderzoek en de aanhouding van de verdachten is een overwinning voor een steeds groter wordende #MeToo-beweging in Egypte. Een Egyptisch Instagram-account dat zich inzet tegen seksueel geweld in het land bracht de verkrachtingszaak vorige maand aan het licht. De account "Assault Police" is pas vorige maand gelanceerd en telt nu al bijna 200.000 volgers.

(In dit filmpje van "Assault Police" herhalen slachtoffers één zinnetje in het Arabisch: "Ik ben seksueel lastiggevallen.")

Onder de hashtag #fairmontincident, die naar de naam van het beruchte hotel verwijst, werden massaal berichten gedeeld op allerlei socialemediaplatforms. Dat gebeurde niet alleen door "Assault Police" maar ook door andere activisten en bezorgde burgers. 

Dat het incident jarenlang verzwegen is, heeft volgens de activisten te maken met het feit dat de daders tot hooggeplaatste families behoren. De beeldopnames van de verkrachting dwongen het slachtoffer ook om geen aangifte te doen bij de politie. Eerroof ligt erg gevoelig voor een meisje in de Arabische wereld. 

De kracht van de sociale media in Egypte werd al vorige maand bewezen bij de arrestatie van een 21-jarige man bij een andere verkrachtingszaak. Tientallen meisjes hebben hem aangeklaagd voor seksuele intimidatie en verkrachting. De man zelf ontkent de feiten.

Vorige week werd een wet in het Egyptische parlement goedgekeurd, die de anonimiteit garandeert van verkrachtingsslachtoffers. De wet moet de slachtoffers aanmoedigen om de verkrachting bij de politie aan te geven.

Meest gelezen