Radio 2

Foorkramers protesteren tegen afschaffing kermis in Liedekerke: "Dit is gemakzucht"

Een groep foorkramers heeft woensdagmorgen in Liedekerke zijn ongenoegen geuit over het afschaffen van de oktoberkermis. Toen ze geen gehoor kregen bij het gemeentebestuur, bezetten ze even de ingang van het gemeentehuis. Na bemiddeling door de politie is er nu toch een afspraak met de burgemeester.

Zowat 25 foorkramers uit heel Vlaanderen kwamen vanmorgen samen in Liedekerke. Ze wilden een gesprek met het gemeentebestuur over het afschaffen van de oktoberkermis.  Volgens de foorkramers kon de kermis zonder probleem coronaproof plaatsvinden. 

Gemakzucht

"Deze beslissing is genomen uit gemakzucht", stelt Jean Trehout, Vlaams voorzitter van de vzw Ter Verdediging der Belgische Foorreizigers. "Er is niet overlegd met ons. We hebben alleen een email gekregen met de beslissing dat de kermis dit jaar niet doorgaat", aldus Trehout. 

Coronaproof kan wél

"Een kermis kan wél coronaproof plaatsvinden", stelt Trehout. "Dat is al bewezen in onder andere Aarschot, Gent en Hasselt. Waarom is er ons niets gevraagd? Uiteraard zijn ook wij bezorgd over ieders gezondheid. Maar nu al een evenement afschaffen dat pas in oktober plaatsvindt, lijkt ons wat vroeg."

Overleven

"Voor ons is het geen kwestie meer van iets te verdienen", gaat Trehout verder. "Het is nu een kwestie van overleven. Wij hebben ook kinderen die we moeten voeden en afbetalingen die lopen. Als een pretpark coronaproof open kan, waarom zou dat dan niet lukken voor een kermis?"

Aanvankelijk kregen de foorkramers geen gehoor op het gemeentehuis van Liedekerke. Daarop blokkeerden enkele van hen even de ingang. De politie kwam ter plaatse en bemiddelde. Uiteindelijk is een afspraak gemaakt om donderdag burgemeester Steven Van Linthout (CD&V Plus) te spreken. 

 

 

 

Meest gelezen