sabine joosten

Presentatrice Heidi Lenaerts over wat corona doet met haar vader in een rusthuis: "Dit zijn verschrikkelijke dingen"

Dat het coronavirus menselijke contacten danig bemoeilijkt voor bewoners in woonzorgcentra, is al bekend. Maar het virus richt tot op vandaag enorme emotionele schade aan bij bewoners en familieleden. Bij demente bewoners blijkt dat nog erger te zijn. Heidi Lenaerts, presentatrice bij Klara, getuigde daarover in "De wereld vandaag", op Radio 1. Zij mist vooral een overkoepelend menselijk signaal van de Vlaamse overheid.

Na een hersenbloeding verblijft de vader van Heidi Lenaerts sinds enkele maanden in een woonzorgcentrum. "In het rusthuis waar hij zit, mag er één keer per week één iemand 20 minuutjes gaan, maar niet op de kamer", getuigt Heidi Lenaerts. "Daar zit je dan aan zo'n tafel, plexiglas in het midden, met een mondmasker aan." Zelf gaat ze haar vader niet bezoeken, zodat haar moeder elke week kan gaan."

Hij bleek de telefoon niet te vinden in zijn kleine kamer

Die bezoekjes verlopen moeilijk, want er is geen fysiek contact mogelijk en haar dementerende vader begrijpt dat niet. "Voor hij neerzit wil hij mijn moeder vastpakken, waarop de verpleegster of zijn vrouw hem zeggen dat dit niet kan. Daarvan raakt hij meteen in de war. "Ik mag mijn vrouwke niet vastpakken", zegt hij dan. Hij heeft mijn moeder zelfs al gevraagd of ze iemand anders heeft. Dat zijn natuurlijk verschrikkelijke dingen." 

Contact achter een scherm, skypen of zelfs telefoneren: voor iemand als haar vader is zoiets verre van vanzelfsprekend. "Op een bepaald moment nam hij de telefoon niet meer op toen mama belde. Op mijn vraag ging een verpleegster kijken wat er gebeurde als de telefoon rinkelt. Hij bleek de telefoon niet te vinden in zijn kleine kamer. Het contact is dan héél erg moeilijk."

Geef die mensen een keuze!

"Ik ben zelf risicopatiënt en ben heel voorzichtig en mama is ook heel erg voorzichtig", legt Heidi Lenaerts uit. Haar moeder heeft geen bubbel en heeft geen risicocontacten. "Ze wil zelf ook niet ziek worden of iets oplopen, want dan bestaat het risico dat ze niet naar papa kan gaan."

In zo'n geval vraagt Lenaerts zich af waarom haar moeder haar vader niet in zijn kamer kan opzoeken. "Het zijn allemaal volwassen mensen, die daar zitten en wij zijn ook allemaal volwassen familieleden. Geef die mensen een keuze!"

Die mensen overleven dat niet!

Dat het voor het personeel in de woonzorgcentra niet makkelijk is, begrijpt Heidi Lenaerts. "Zij hebben ook een verschrikkelijke periode meegemaakt, zijn vaak overwerkt en hebben ook vaak veel meegemaakt de laatste maanden."

Dat er in verschillende rusthuizen verschillende regels gelden, vindt ze moeilijk te begrijpen. "Ik krijg te weinig overkoepelende, duidelijk menselijke signalen of mogelijkheden." Dat er mogelijk een winter met corona voor de deur staat, vindt ze ondraaglijk. "Die mensen overleven dat niet. Dat is niet menselijk!"

Heidi Lenaerts smeekt als het ware om meer begrip. "Laat mijn moeder toch bij mijn vader gaan! Waarom niet, als ze belooft dat ze geen bubbel heeft?"

© VRT - Joost Joossen

Bekijk hier de "Terzake"-reportage over een dochter en haar moeder van 86 die aan dementie lijdt. De moeder woonde in een woonzorgcentrum, maar twee weken geleden ging ze bij haar dochter wonen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen