Radio 2

Hevig protest in Oostakker tegen verandering straatnaam: "We verliezen een deel van onze identiteit"

Heel wat bewoners van het centrum van Oostakker, bij Gent, zijn het niet eens met de geplande naamsverandering van de centrale straat. Stad Gent wil er "Oostakkerdorp" veranderen in "Roger De Letterstraat" bij de heraanleg van het centrum. “We verliezen zo een deel van onze identiteit als Oostakkenaar”, zegt apothekeres Anna Ackerman.

Stad Gent keurde op de gemeenteraad van 26 mei de naamsverandering van "Oostakkerdorp" naar "Roger De Letterstraat" goed. De nieuwe straatnaam verwijst naar een legendarisch figuur in de Gentse deelgemeente Oostakker. Hij was er erg actief in verenigingsleven en overleed tien jaar geleden.

De stad wil de man niet enkel postuum eren. Ze benadrukt dat de naamsverandering er vooral moet komen om veiligheidsredenen. “Zo kunnen de hulpdiensten efficiënter werken”, klinkt het in documenten van de stad Gent. Er zou eerder al verwarring geweest zijn door de straatnaam en de benummering waardoor kostbare tijd verloren ging. De geplande naamsverandering komt er niet abrupt maar past in de heraanleg van het volledige dorpscentrum. 

Rompslomp

“’Stel je voor dat er iemand zou doodgaan’, kreeg ik van iemand van de stad te horen toen ik laatst belde”, vertelt opticien Steven Albrecht. “Ik vraag me af of de naamsverandering helpt. Als iemand hier een ongeval heeft gehad, dan zal die toch zeggen dat het ongeval plaats vond in "Oostakkerdorp".” Albrecht staat positief tegenover de herinrichting van het plein, maar de naamsverandering zit hem hoog. “Uit commercieel oogpunt is het interessanter om te zeggen dat je een zaak hebt op het "Dorp". Daarnaast brengt een naamsverandering rompslomp met zich mee die ook nog eens heel wat kost. Verwittig maar eens een paar duizend klanten.”

"We dreigen onze identiteit te verliezen"

Anna Ackerman woont al haar hele leven in "Oostakkerdorp" en baat een apotheek uit. Voor haar is de verandering ook een brug te ver. “We worden steeds meer opgeslorpt door de stad. Ik begrijp dat ergens wel, maar de naam van het dorp veranderen lijkt misschien een futiliteit maar is het niet. Je verliest zo een deel van onze identiteit als Oostakkenaar.”

Haar buur Steven Albrecht heeft een bezwaarschrift ingediend dat ondertekend is door bijna alle bewoners en handelaars in de straat. Morgen loopt het openbaar onderzoek af. Stad Gent belooft de bezwaarschriften te bekijken. Of de "Roger De Letterstraat" er dus ook echt komt is nog niet duidelijk. 

Meest gelezen