Videospeler inladen...

Mondmasker broeihaard van bacteriën bij onzorgvuldig gebruik: hoe hou je het hygiënisch? 

Onderzoek wijst uit dat er een broeihaard aan bacteriën ontstaat wanneer we ons mondmasker niet regelmatig wassen of verwisselen. Dit kan, in het slechtste geval, leiden tot infecties van de huid of zelfs van de longen. Maar maak je geen zorgen: je kunt jezelf er gemakkelijk tegen beschermen door de juiste tips in acht te nemen.

Wanneer we een mondmasker te lang dragen zonder te reinigen, wordt het een broeihaard voor bacteriën. "Wanneer wij ademen, zijn dat warme en vochtige deeltjes die voedselresten bevatten, en dat is nu nét de ideale omgeving voor bacteriën om te overleven", vertelt Marie Joossens, moleculair microbioloog aan de Universiteit Gent. "We dienen echter niet bang te zijn van het dragen van een mondmasker, want overal bevinden zich eigenlijk bacteriën en een normale hoeveelheid ervan is niet schadelijk. Het is pas wanneer er een overwoekering plaatsvindt, dat het risico veel groter wordt. Het gaat er vooral om dat we het masker vaak reinigen en proper houden. "

Bekijk hieronder de video met tips om hygiënisch om te gaan met een mondmasker en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Professor Sarah Lebeer, bio-ingenieur aan de Universiteit Antwerpen, deed met haar laboteam recent onderzoek naar het verschil tussen stoffen en chirurgische maskers. Ze stelden vast dat katoenen maskers tot 10 keer meer bacteriën concentreren dan chirurgische wegwerpmaskers. Ze raden dan ook aan om voor een chirurgisch masker te kiezen, wanneer je het masker voor een lange tijd moet dragen.  Een stoffen mondmasker hoeft zeker geen probleem te zijn, als we er maar bewust van zijn dat hygiëne van hoogst noodzakelijk belang is.

Bekijk hieronder de uitleg over het verschil tussen chirurgische en stoffen mondmaskers:

Videospeler inladen...

"De meeste van de bacteriën en schimmels op je mondmasker zijn dus onschuldig, maar sommige bacteriën kunnen je mogelijk wel ziek maken. Zo vonden we bijvoorbeeld staphylokokken op de mondmaskers terug", zegt Eline Cauwenberghs, die het onderzoek deed in het labo van professor Lebeer. "Deze bacteriën kunnen in grote aantallen acute sinusitis en huidinfecties zoals acne veroorzaken. In je neus, mond en op je huid worden deze normaal onderdrukt door je immuunsysteem, maar op een mondmasker is dat niet het geval en kunnen ze buiten je lichaam tot hogere concentraties doorgroeien", aldus Cauwenberghs.

Nadat ze erachter waren gekomen hoeveel bacteriën er in zo'n mondmasker kunnen huizen, onderzochten Lebeer en haar team ook hoe je die bacteriën het beste kunt verwijderen. Ze testten vijf methodes uit: wassen op 100°C, wassen op 60°C met zeep, strijken met een stoomstrijkijzer, 's nachts in de vriezer leggen of drie dagen laten liggen. Niet effectieve methodes bleken: het mondmasker drie dagen laten liggen en het in de diepvriezer steken. In het laatste geval geldt zelfs het tegendeel: diepvriezers worden zelfs gebruikt door labo-onderzoekers omdat bacteriën erin bewaard kunnen blijven. 

Hoe kun je er dan wel voor zorgen dat de bacteriën geïnactiveerd of gedood worden? Deze drie methodes zijn effectief gebleken:

  • Was het mondmasker op 60 graden met zeep
  • Strijk het mondmasker met een stoomstrijkijzer
  • Kook het mondmasker op 100 graden

Om zowel het virus als de bacteriën te bestrijden, is het aangeraden om te wassen op 60 graden met zeep en daarna te strijken met een stoomstrijkijzer.  De zeep is namelijk in staat om het virus te inactiveren en door het stoomstrijkijzer worden de bacteriën gedood. 

Overigens geldt dat niet voor de mondmaskers die door de overheid via de apothekers zijn uitgedeeld (Communitymasker M-DOX-A1). Zoals in de instructies staat mogen die niet in de wasmachine en enkel met de hand op 30°C gewassen worden. Ze mogen enkel aan de lucht gedroogd worden, niet naar de stomerij, en niet gestreken worden. Als men de instructies volgt, blijven de maskers bruikbaar tot 30 wasbeurten. 

Meest gelezen