Parlementslid Ted Hui wordt weggevoerd door de politie.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Hongkong pakt 16 democratische activisten op, onder hen twee parlementsleden

In Hongkong zijn opnieuw 16 veteranen van het volksprotest van vorig jaar opgepakt door de politie. Onder hen zijn twee parlementsleden. Ze hadden eerder een klacht tegen de politie ingediend omdat die niet tussenbeide was gekomen toen ze werden aangevallen door een bende mannen met stokken. Sinds de afkondiging van de nieuwe Chinese veiligheidswet zijn steeds meer dissidenten in Hongkong opgepakt.

Waarom die 16 activisten precies zijn opgepakt, is nog niet duidelijk. Onder hen zijn wel twee parlementsleden van de democratische fractie, Ted Hui en Lam Cheuk-ting. Hun arrestatie zou te maken hebben met een incident tijdens het massale volksprotest in Hongkong in juli van vorig jaar. 

Op die dag waren honderden mensen bijeen voor een protest tegen een uitleveringswet aan China in het metrostation Yuen Long in de "New Territories" op het vasteland, niet ver van de grens met China. Op een bepaald ogenblik werden de betogers daar aangevallen door een groep met stokken bewapende mannen. Volgens sommigen zou het gaan om leden van criminele organisaties die voor rekening van China of van de regering van Hongkong werkten. 

Het kwam tot schermutselingen en er raakten 45 mensen gewond. Onder hen was een zwangere vrouw. Ted Hui en Lam Cheuk-ting dienden daarop klacht in tegen de politie omdat die zich afzijdig zou hebben gehouden. Die klacht is nadien afgewezen. 

Sinds de invoering van de nieuwe veiligheidswet door het Chinese parlement zijn tientallen opposanten opgepakt in Hongkong. Nu zijn daar dus ook parlementsleden bij die niet bij de pro-China-fractie horen. Amnesty International klaagt aan dat het gaat om "een nieuw voorbeeld van hoe de regering van Hongkong die wet gebruikt om dissidenten het zwijgen op te leggen". 

Amateurbeeld van in het wit geklede mannen die betogers aanvallen in het station van Yuen Long vorig jaar.
Lam Cheuk-ting

Meest gelezen