(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Ierse eurocommissaris Phil Hogan stapt dan toch op na "Golfgate"

Iers eurocommissaris voor Handel Phil Hogan neemt dan toch ontslag nadat hij vorige week had deelgenomen aan een groot diner en daarmee de coronamaatregelen in Ierland had geschonden. Zijn bevoegdheden worden tijdelijk overgenomen door eurocommissaris Valdis Dombrovskis, die bevoegd is voor economie.

Phil Hogan was in zijn thuisland een van de deelnemers aan een groot diner van een club die golfende parlementsleden en prominenten verenigt. "Golfgate", zoals het wordt genoemd, houdt Ierland al een week in de ban, sinds de krant Irish Examiner het verhaal naar buiten bracht. 

De krant was te weten gekomen dat afgelopen woensdag een groot diner plaatsvond om de 50e verjaardag van de golfclub te vieren. Uitgerekend op een moment dat de Ierse overheid de coronamaatregelen had verscherpt, gingen 81 gasten in op de uitnodiging voor het exclusieve feest.

Onder hen eurocommissaris voor Handel -en lid van de conservatieve Ierse partij Fine Gael- Phil Hogan, de Ierse minister van Landbouw Dara Calleary en Jerry Buttimer, de vicevoorzitter van de Senaat. De laatste twee hebben eind vorige week al ontslag genomen.

Hogan beperkte zich tot uitvoerige excuses, maar hield vast aan zijn functie. Gisteren werd hij door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op het matje geroepen. Zij had gezegd de zaak nauwkeurig te zullen onderzoeken, maar Hogan heeft nu zelf ingezien dat de druk te groot is geworden, en neemt ontslag uit zijn functie. 

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bedankte in een korte verklaring Hogan voor het werk dat hij had gedaan. Ze benadrukte dat de Europese commissarissen uiterst waakzaam moeten zijn voor het opvolgen van de coronamaatregelen in hun land. Het is nu aan de Ierse regering om nieuwe kandidaten, een vrouw en een man, voor te stellen om Hogan te vervangen in de commissie. In afwachting daarvan neemt vicevoorzitter Valdis Dombrovskis, bevoegd voor economie, de taken van Hogan over. 

Bekijk hier beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen