Grasduin door interieurdesign uit de 1950’s tot 2021: Ikea zet 70 jaar aan catalogussen online

Alle catalogi van Ikea zijn voortaan online te doorbladeren. Om het 70-jarige bestaan van één van de meest gedrukte publicaties ter wereld te vieren heeft de Zweedse meubelgigant àlle catalogi sinds 1950 op internet gezet, goed voor 19.000 pagina’s interieurnostalgie.

Voor Ikea-fans is het jaarlijks weer een feest als rond deze tijd de nieuwe meubelcatalogus verschijnt. Dit jaar heeft de meubelreus uit Zweden een extra verrassing in petto voor de die-hards: naast de nieuwste catalogus, met de meubelcollectie voor het komende, heeft Ikea àl zijn catalogi gedigitaliseerd en online gezet, van 1950 tot 2021.

Het verhaal van de Ikea-catalogus begint in 1950. Zeven  jaar nadat de 17-jarige Ingvar Kamprad Ikea heeft opgericht, komt hij op het idee om een catalogus te maken om zijn producten via postorder aan de man en vrouw te brengen. 

Spulletjes

In de 16 pagina's tellende oer-catalogus van 1950 worden allerlei spulletjes aangeprezen: van bestek en snelkookpannen tot fototoestellen, handtassen en -jawel- ook kasten, tafels en zetels.

Ikea, dat een acroniem is van de initialen van oprichter Ingvar Kamprad, gecombineerd met de beginletters van de boerderij en het dorp waar Kamprad is opgegroeid, begon namelijk niet als een meubelwinkel. Oorspronkelijk verkocht Ikea allerlei kleine spulletjes, zoals je die nu nog vindt op het einde van het kronkelende winkelparcours waar de Ikea-shopper zich door moet bewegen.

Klassiekers

Wie aan Ikea denkt, denkt aan het eigenhandig ineenschroeven van meubelen -volgens velen de ultieme relatietest. Maar het is pas in de catalogus van 1956 dat het allereerste meubelstuk verschijnt dat klanten zelf op poten moeten zetten: de Lövet-tafel. Volgens de overlevering maakte de ontwerper het bijzettafeltje demonteerbaar omdat het anders niet in zijn auto paste. (Lees voort onder de afbeelding.)

Het is verder bladeren, tot de catalogus van 1979 om bij het populairste meubelstuk uit de geschiedenis van Ikea te komen: de Billy-boekenkast, een klassieker die anno 2020 nog altijd verkoopt als z̵o̵e̵t̵e̵ ̵b̵r̵o̵o̵d̵j̵e̵s̵ hotdogs aan de uitgang van de IKEA.

Meest gelezen