De Iraanse onderhandelaar Ali Akbar Salehi en IAEA-topman Rafael Grossi.

Iran sluit akkoord met Atoomenergieagentschap en laat inspecties toe van twee verdachte sites

Het bezoek van de nieuwe topman van het IAEA, Rafael Grossi, aan Iran heeft meteen een akkoord opgeleverd: Teheran laat na maanden van touwtrekken toch inspecties toe op twee sites waar mogelijk kernmateriaal opgeslagen ligt. Het is de eerste toenadering nadat eerder het nucleaire akkoord onder druk van de Verenigde Staten leek uiteen te vallen.

Rafael Grossi is pas sinds eind vorig jaar topman van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) dat onder meer toeziet op het nucleaire akkoord met Iran. Hij was zijn eerste bezoek aan Iran en meteen kwam er een akkoord uit de bus over een kwestie die maanden heeft aangesleept.

Iran gaat er nu mee akkoord dat inspecteurs van het IAEA controles mogen uitvoeren op twee sites, een in Karaj ten noordwesten van de hoofdstad Teheran en een in de buurt van de stad Isfahan in het centrum van het land. Die sites zouden al lang niet meer gebruikt worden, maar het IAEA wil zeker zijn dat er geen verborgen nucleair materiaal wordt opgeslagen. Er is een datum afgesproken voor die inspecties, maar die is nog niet bekendgemaakt.

Vooral de Europese landen hadden aangedrongen op die controles en lagen daarmee overhoop met Rusland en China die dat niet noodzakelijk vonden. Nu geeft Iran toch toe. Het krijgt daar wel wat voor terug.

Adempauze voor het nucleaire akkoord?

Vooreerst heeft het IAEA voorlopig geen andere eisen voor Teheran dat op die manier het internationale vertrouwen hoopt te herwinnen. Sinds de Verenigde Staten uit het nucleaire akkoord met Iran zijn gestapt, lag dat akkoord in de touwen. Europa, Rusland en China vonden dat Iran zich wel aan de bepalingen hield, maar vorig jaar had Teheran die bewust stap voor stap overtreden uit ongenoegen met nieuwe Amerikaanse sancties die economisch alsmaar verder insnijden.

Het Iraanse regime wil dus blijkbaar dat akkoord behouden en ruikt een kans nu er verkiezingen komen in de VS. Wellicht hoopt Teheran dat president Donald Trump -een fervente tegenhanger van Iran- niet herkozen raakt en dat de VS onder Joe Biden wendbaarder zou worden. 

Dat moet nog blijken, maar de Iraanse president Hassan Rouhani heeft enkele dagen geleden gezegd dat hij bereid is om de relaties met de VS opnieuw aan te halen, maar wel op basis van het nucleaire akkoord zoals dat in 2015 met de internationale gemeenschap en met VS-president Barack Obama werd gesloten. Voorlopig lijkt alleszins de kloof tussen Teheran en het IAEA weer gedicht.

Meest gelezen