Minister-president Jambon: "Dossier is destijds door mijn kabinet behandeld, maar ik herinner mij niks"  

"Ik herinner mij niks van het drama dat vorige week door camerabeelden onder de aandacht kwam. Vandaag is evenwel gebleken dat het dossier destijds door mijn kabinet behandeld is." Minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft in een schriftelijke reactie gereageerd op de verklaringen van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Die verkondigde vanmiddag dat Jambon wel degelijk op de hoogte was van de brutale politie-interventie in Charlerloi, waarbij Jozef Chovanec 2,5 jaar geleden stierf. Tot nu toe had Jambon dat ontkend.

"Er werd een politieverslag door het kabinet opgevraagd, waarin een relaas van de feiten neutraal werd weergegeven, maar zonder de vreselijke details die op de camerabeelden van vorige week te zien waren. Uit het verslag kon op geen enkele manier een problematisch optreden van de politie afgeleid worden", vervolgt Jambon.

Vandaag is evenwel gebleken dat het dossier destijds door mijn kabinet is behandeld, maar de ware proporties van het voorval zijn mij , noch mijn kabinet, onder de aandacht gebracht

Minister-president Jan Jambon (N-VA)

"Ik blijf erbij dat ik mij van het drama dat vorige week door camerabeelden onder de aandacht kwam, niks herinner. Vandaag is evenwel gebleken dat het dossier destijds door mijn kabinet is behandeld, maar de ware proporties van het voorval zijn mij , noch mijn kabinet, onder de aandacht gebracht", reageert minister-president Jan Jambon (N-VA) op de verklaringen van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) vanmiddag. Die had gezegd dat "zijn voorganger" wel degelijk op de hoogte was, in tegenstelling tot wat hij verklaard had. 

In de schriftelijke reactie die het kabinet nu verspreidt, benadrukt Jambon dat hij "nooit de link gelegd had" tussen de beelden en het dossier van toen. "Ik heb deze namiddag contacten gelegd met vroegere kabinetsmedewerkers die bij het dossier betrokken waren." Jambon benadrukt dat er noch door hemzelf, noch door zijn kabinet fouten gemaakt zijn. 

"Dat neemt niet weg dat ik het ten zeerste betreur dat ik deze tragische gebeurtenissen oprecht niet herinner", klinkt het nog. Hij belooft volledige openheid te geven in de commissie Binnenlandse Zaken en Justitie. 

Meest gelezen