Leegstand Leuven: corona en te hoge huurprijzen 

Ook de stad Leuven kampt met leegstand, een probleem dat zich in veel steden voordoet. Economisch journalist Stefan Willems kwam tot de onthutsende conclusie dat er in de Diestsestraat maar liefst 33 panden leegstaan.

Stefan Willems is economisch journalist en heeft foto's gemaakt van alle leegstaande panden in de Diestsestraat in Leuven. In totaal kwam hij op 33 lege panden. De hoofdoorzaak is corona, maar ook de hoge huurprijzen spelen een rol: "Leuven is geen klein dorp en zou een heel grote afzetmarkt moeten zijn, maar blijkbaar hebben heel wat handelaars het door corona erg moeilijk."

"Maar er zijn natuurlijk ook nog andere factoren", gaat Willems verder. "Ik heb bijvoorbeeld vandaag gebeld met het immokantoor dat de Bristol in Leuven verhuurt om te vragen wat de huurprijs is. Die ligt nu op 9.000 euro. En dat moet je als handelaar elke maand kunnen ophoesten." 

Huren en doorverhuren

De stad Leuven is zich bewust van het probleem en zoekt naar een oplossing. Ze gaat nu met de eigenaars van de panden praten om te proberen de huurprijzen te verlagen, zegt schepen van handel Johan Geleyns (CD&V): "We zijn aan het praten met eigenaars van panden die al lang leegstaan, maar ook die net vrijgekomen zijn, om als stad zelf panden goedkoop te huren en die dan door te verhuren aan starters. Als dat na een poosje goed gaat, kunnen ze zelf een vaste overeenkomst maken met de betrokken eigenaar. Het is met corona nu nog net iets te vroeg om dat plan uit te rollen."

Meest gelezen