© Zoonar.com/Orpheus - creative.belgaimage.be

LIVEBLOG - Parijs is voortaan rode zone, nachtklok en algemene mondmaskerplicht niet meer van kracht in Antwerpen 

De coronacijfers in ons land blijven dalen. De ziekenhuis­opnames en overlijdens zijn de afgelopen tijd nog duidelijk gedaald; het aantal nieuwe besmettingen daalt slechts licht. In de provincie Antwerpen wordt een aantal verstrengingen teruggeschroefd. En Buitenlandse Zaken kleurt nu ook Parijs rood. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Parijs kleurt voortaan rood: verplichte test en quarantaine bij terugkeer

De Franse hoofdstad Parijs is door Buitenlandse Zaken rood ingekleurd, zowel voor wie erheen reist als eruit terugkeert. Dat betekent dat wie uit Parijs weer ons land binnenkomt, zich verplicht moet laten testen en in quarantaine moet. Erheen reizen is niet langer toegelaten.

Naast Parijs krijgen ook volgende regio's een rode kleur:

  • Frankrijk: de departementen Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, Sarthe, Hérault, Alpes-Maritime (Azurenkust)
  • Kroatië: provincies Šibenik-Knin en Split-Dalmatië
  • Bulgarije: regio noordoosten

De volgende gebieden kleuren voortaan oranje:

  • Oostenrijk: Salzburg
  • Duitsland: onder meer Opper-Beieren en Neder-Beieren

Provincie Antwerpen versoepelt coronamaatregelen

De nachtklok en de algemene verplichting om een mondmasker te dragen in de provincie Antwerpen worden niet verlengd en gelden dus vanaf vandaag niet meer. Dat heeft provinciegouverneur Cathy Berx beslist.

Beiden maatregelen werden eind juli ingevoerd toen er een nieuwe piek was in het aantal besmettingen in de provincie Antwerpen. Aanvankelijk moesten de Antwerpenaren binnenblijven tussen half twaalf en zes uur ’s nachts. Nadien werd de avondklok een nachtklok, tussen half twee en 5 uur ’s nachts.

Lees hier het volledige artikel:

Hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds mei in Frankrijk

In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 5.400 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, 2.100 meer dan de dag voordien en het hoogste aantal sinds de maand mei. In zes departementen is het alarmpeil bereikt.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Parijs en de streek rond Nice nu code rood gegeven, niet-essentiële reizen zijn dus verboden en wie uit die streek terugkeert, moet verplicht een coronatest doen en in quarantaine gaan. 

De Steenweg: de jachthaven van Gent

Een hele zomer trekt VRT NWS langs de steenwegen in ons land en kijkt hoe we het leven weer op gang trekken na een voorjaar in het teken van corona. Deze negende en laatste week rijdt onze ploeg op de N9. Die is ongeveer 120 kilometer lang en loopt van Brussel naar Oostende. Vandaag trekken we naar de "varende mobilhomes" in de jachthaven van Gent. Welk effect had corona op het aantal plezierboten dat de stad aandoet? En op het aantal bezoekers in cinema Studioskoop?

Bekijk hier de reportage:

Rotterdam komt met app die drukte in stad meet

De gemeente Rotterdam lanceert in het najaar een app die in kaart brengt hoe druk of rustig het is op openbare plekken in en rond de stad. Met de app kunnen mensen zien of ze op een veilige manier kunnen winkelen of een terrasje pakken. De komende maanden testen de eerste gebruikers de zogeheten SpotR-app. In oktober moet de app klaar zijn, zodat iedereen deze kan downloaden in de appstore.

Rotterdam is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse gemeente die komt met een dergelijke druktemeter op basis van objectieve realtime data. Als een locatie in de stad op een bepaald moment druk is, geeft de app een tijd aan waarop het rustiger is of worden er alternatieve bestemmingen getoond.

De SpotR-app maakt gebruik van anonieme locatiegegevens afkomstig van gebruikers van Buienradar die toestemming hiervoor hebben gegeven. Deze informatie wordt elk kwartier ververst.

Volgende week gedachtewisseling over Vlaamse cultuursector

Het Vlaams Parlement houdt volgende week, op woensdag 2 september, een gedachtewisseling over de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad rond de cultuur- en evenementensector.

De sector is allerminst tevreden met de jongste beslissingen van de Veiligheidsraad. Ze hekelt vooral het feit dat er een bovengrens wordt gezet op het aantal bezoekers, onafhankelijk van de grootte van de zaal.

Verschillende fracties hadden om een gedachtewisseling gevraagd met minister Jan Jambon. Die komt er op 2 september om 14 uur, zegt Elisabeth Meuleman (Groen), voorzitter van de commissie Cultuur.

"De situatie is urgent en er zijn veel vragen die dringend antwoord behoeven", zegt Katia Segers (SP.A), een van de parlementsleden die om de vergadering hadden gevraagd. "Ik ben benieuwd of Jambon bereid is om bij te sturen."

Aantal besmettingen blijft oplopen in Nederland, vooral bij jonge mensen

De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) in Nederland hebben tussen gister- en vanochtend 571 nieuwe vastgestelde coronabesmettingen doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er meer dan een dag eerder, toen de teller op 415 positieve tests stond.

De trend blijft dat het virus zich momenteel vooral verspreidt onder relatief jonge mensen: de helft van de positief geteste personen is tussen de 20 en 40 jaar, 13 procent is onder de 20, een kwart is tussen de 40 en de 60 jaar en slechts 12 procent is 60 jaar of ouder, blijkt uit de laatste cijfers die op het 'coronadashboard' van de overheid zijn gepubliceerd.

Over het algemeen zijn de symptomen bij jonge mensen mild. Ouderen lopen een groter risico op een ernstig ziekteverloop. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is gelijk gebleven, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op verpleegafdelingen liggen 120 mensen met COVID-19, op de intensivecareafdelingen 38.

Duitsland geeft weer reiswaarschuwing voor Brussel

Duitsland heeft zijn negatieve reisadvies voor de meeste landen buiten de Europese Unie tot 14 september verlengd wegens de pandemie van het coronavirus. Wegens de toename van de besmettingen in Europa besliste de Duitse regering ook weer te waarschuwen voor reizen naar een aantal Europese regio's, waaronder Brussel.

De regering "heeft beslist de waarschuwing voor niet-essentiële toeristische reizen naar landen buiten de EU tot 14 september te verlengen", zei de woordvoerder van de Duitse regering, Ulrike Demmer, op een persconferentie in Berlijn. De waarschuwing zou op 31 augustus aflopen.

Een reiswaarschuwing is geen verbod, maar raadt reizen ten stelligste af. Ze biedt reizigers de mogelijkheid een reservatie gratis te annuleren. Reizigers worden ervoor gewaarschuwd dat ze in het betrokken land of de regio een quarantaine riskeren en bij hun terugkeer naar Duitsland ook in quarantaine moeten gaan. Als ze een negatieve COVID-19-test voorleggen die minder dan 48 uur oud is, kan de quarantaine stopgezet worden.

Wegens de toename van de besmettingen in Europa besliste de Duitse regering haar waarschuwing te reactiveren voor reizen naar verscheidene Europese regio's. Het gaat onder meer om Brussel, de Parijse regio en het zuidoosten van Frankrijk, Spanje met uitzondering van de Canarische Eilanden en verscheidene regio's in Roemenië, Bulgarije en Kroatië.

Concertreeks als alternatief voor Leffingeleuren festival

Voor het eerst in 44 jaar zal er geen muziekfestival plaatsvinden in het West-Vlaamse Leffinge. Maar er komt een alternatief in de vorm van enkele voorstellingen en concerten.

"Te veel muziek- en cultuurliefhebbers kwamen de voorbije maanden niet aan hun trekken, en onze artiesten hebben heel veel zin om te spelen", aldus Lode Pauwels van muziekclub De Zwerver. "Bovendien werd de cultuur- en eventsector de afgelopen maanden extreem streng behandeld, terwijl hij in staat is om op een veilige manier evenementen te organiseren."

Om dat te bewijzen, komt er een alternatief onder de noemer "Op En Tent" op het Leffingeleurenplein. Het programma bestaat uit een combinatie van het cultuurseizoen van Middelkerke en het programma van Muziekclub De Zwerver. De feestelijke seizoenopener van Cultuurstek Middelkerke verhuist van De Branding naar de tent op het Leffingeleurenplein. Master of Ceremony Maaike Cafmeyer brengt 4 mystery comedians mee voor een Secret Comedy Night. Op het programma van De Zwerver staan onder andere STAKE, Brihang, Admiral Freebee, Taxiwars en Stef Kamil Carlens.

Meest gelezen