BELGA/WARNAND

Meer druggebruik achter het stuur dan alcoholmisbruik?

Het aantal inbreuken op druggebruik achter het stuur ligt in Limburg vaak hoger dan inbreuken op alcoholmisbruik. In de politiezones Limburg Regio Hoofdstad en Voeren werden er bij controles meer positieve drugtests dan alcoholtests geteld. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Stijgt het druggebruik dan bij bestuurders? 

In de eerste helft van dit jaar betrapten agenten in de politiezones LRH en Voeren meer bestuurders die drugs gebruikt hadden in vergelijking met alcohol. In de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo zijn de cijfers rond druggebruik zelfs verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. In de eerste jaarhelft van 2019 werden 45 bestuurders betrapt met drugs, dit jaar zijn dat er al 100.

Volgens Stef Willems, woordvoerder van het verkeersinstituut Vias, zijn die cijfers op twee manieren te verklaren. “Er wordt meer getest op druggebruik achter het stuur. Sinds vorig jaar beschikken de meeste politiezones over speekselanalysetesten. Vroeger verliep dat in stappen. Eerst moest de agent een checklist afgaan om te bekijken of hij een drugstest mócht afnemen. Dan had je een eerste test, om daarna nog een bloedtest uit te voeren. Maar daar moest dan een dokter voor aanwezig zijn. Dat was allemaal heel omslachtig”, verklaart Willems. “Nu is er een toestel waarbij je simpel weg het speeksel kan analyseren. Doordat de procedure nu sneller en goedkoper is, kan je meer mensen controleren. De cijfers rond druggebruik achter het stuur blijven in Limburg dan ook stijgen.”

De meest voorkomende drug in het verkeer blijft cannabis. Heel vaak zijn gebruikers zich niet bewust van de gevaren
Stef Willems, Vias

“Bij drugs geldt er een nultolerantie, dus ook bij kleine hoeveelheden zal je test positief blijken”, vervolgt de woordvoerder van Vias. “Als je bijvoorbeeld de avond voordien cannabis hebt gebruikt, ga je dat de ochtend erna nog steeds in het speeksel terugvinden. Daartegenover kunnen niet alle soorten drugs gedetecteerd worden. Lachgas blijft bijvoorbeeld niet lang in je systeem, maar dat wil niet zeggen dat de effecten van die drug kortstondig zijn.”

Is er dan toch geen stijging in het druggebruik achter het stuur? Toch wel.  “We vermoeden wel dat er een toename is van bepaalde drugs”, vertelt Willems. “Maar niemand heeft daar een exact zicht op. Dan zou je iedereen moeten testen. En daarvoor zijn die drugstests te kostelijk. Je gaat nu eigenlijk testen bij de mensen waarvan je al een vermoeden hebt dat ze drugs genomen hebben. De meest voorkomende drug in het verkeer blijft wel cannabis. Heel vaak zijn gebruikers zich niet bewust van de gevaren. Zulke drugs worden regelmatig genomen in combinatie met alcohol, en dat is echt vragen om miserie.”

BELGA/WARNAND

Meest gelezen