"Meestal is er een trigger waardoor stoppen doorslaan", zegt gerechtspsychiater over brandstichter die man doodsloeg

Hoe komt het dat iemand op korte tijd kan ontsporen? Dat is de vraag die bij veel mensen leeft, nadat een Limburger gisteren een medegedetineerde dood sloeg in de gevangenis van Leuven. Eerder stichtte hij ook al brand op verschillende plaatsen en veroorzaakte hij twee verkeersongevallen. "Meestal is er een trigger", zegt gerechtspsychiater Lieve Dams uit Heusden-Zolder.

"In een bepaalde gemoedstoestand en context en met psychiatrische, lichamelijke of neurologische kwetsbaarheden kan iemand feiten plegen die de maatschappij schokken", zegt gerechtspsychiater Lieve Dams.

Je ziet dat niet altijd aankomen. "Als mensen psychotisch zijn, dan hebben zij een hoger risico om bepaalde feiten te plegen", gaat Dams verder. "Maar soms zie je het helemaal niet aankomen. Dan kan iemand plots uit het niets een feit plegen. Dat kan door een trigger zijn die zeer kort voor de feiten optreedt, en die kan leiden tot een enorme explosie in iemands gedrag."

Iemand kan plots een kortsluiting krijgen in het hoofd

Gerechtspsychiater Lieve Dams

"Die trigger kan van lichamelijke aard zijn, bijvoorbeeld door een kortsluiting in het hoofd of iemand die bepaalde medicijnen niet meer neemt", zegt gerechtspsychiater Lieve Dams. "Iemand kan ook effectief aan een psychiatrische problematiek lijden, en dan meerdere soorten feiten plegen."

Oorzaak onderzoeken

Het is best om zo'n persoon kort na de feiten al te behandelen. "Ik heb eerst zelf een gesprek met de persoon, ik ga kijken wat de medische en persoonlijke voorgeschiedenis is. En dan gaat een psycholoog die persoon onderzoeken aan de hand van testen om te kijken of er een onderliggend psychiatrisch probleem is."

Daar zit dan ook het advies in voor de gerechtelijke macht, en het bepalen van de juiste behandeling. "Dat is belangrijk voor de persoon zelf", zegt Dams. "We zien soms mensen die zelf enorm geschokt zijn van wat ze gedaan hebben, en dan is het goed dat je kan uitleggen wat er in hun hoofd gebeurd is, waardoor ze dit feit gepleegd hebben. Dat is ook belangrijk om te voorkomen dat er nog eens zoiets zou gebeuren in de toekomst."

Meest gelezen