Mertens Schoenen in Leuven over uitverkoop Brantano: "Funshoppen mag niet, maar bij files bestaat regel precies niet"

Schoenwinkel Mertens in Leuven is de oudste winkel van België. Ze draaien al 292 jaar mee, maar voelen de impact van de coronacrisis. Daarnaast brengt de uitverkoop van Brantano ook wat vragen met zich mee. “Je krijgt een maatregel dat funshoppen niet mag, maar daarbij krijg je dan nog een uitverkoop van een mastodont zoals Brantano met ellenlange files waar die regel precies niet meer bestaat. Dan zijn we met twee maten aan het meten.”

Mertens Schoenen bestaat al 292 jaar en is momenteel in handen van de achtste generatie van de familie Mertens. Erg enthousiast over de uitverkoop bij Brantano is de winkel niet. “Ik denk dat zeker zaken die wat lager in het segment zitten dan wij zich grote zorgen moeten maken dat zoiets kan en mag. Je krijgt een maatregel dat je niet mag funshoppen, en dat dus alleen moet doen, maar daarbij krijg je dan nog eens een uitverkoop van een mastodont zoals Brantano met ellenlange files waar die regel precies niet meer bestaat. Dan zijn we natuurlijk met twee maten aan het meten”, zegt Erik Meulemans, de eigenaar van Mertens Schoenen.

Coronacrisis verandert koopklimaat

Volgens Meulemans is het koopklimaat volledig veranderd door de impact van de coronacrisis. Meer mensen shoppen online en gaan minder bij de winkels zelf langs. Mertens Schoenen heeft geleden onder de invloed van de crisis op de koopjes. “Heel de wereld was in een koopjesmodus omwille van corona en in België heeft men beslist om de koopjes pas in augustus te laten doorgaan”, aldus Meulemans.

Ondanks de moeilijkheden ziet Mertens Schoenen hun verkoop nog volledig zitten. Ze bevinden zich in de Mechelsestraat en zijn zeer blij met die locatie. “Het is een straat waar bijna geen leegstand is, echt alles is vol. En als daar een plaatsje vrijkomt, wordt dat heel snel ingevuld. Vandaar ook het succes van de benedenstad en een hoop handelaars die daar dagelijks kei hard aan werken."

Meest gelezen