Radio 2

Na 20 jaar weer een vrouw bij de brandweer in Zelzate: Katia combineert kleuterklas met branden blussen

Vanaf september krijgt de brandweer van Zelzate een nieuwe brandweervrouw. Het is bijna twintig jaar geleden dat de Zelzaatse brandweermannen nog een vrouw in hun midden hadden. Maar nu is Katia Claes er, zij is vrijwilliger bij de brandweer, maar ook kleuterjuf. "Overdag zal ik dansen met de kleuters, in mijn vrije tijd ga ik branden blussen"

"Ik wil echt mensen helpen. De adrenaline en het onverwachte bij interventies trekt mij enorm aan", zegt Katia. Ze is niet de eerste vrouw bij het korps, maar andere vrouwen maakten de overstap naar ambulancediensten. Overdag doet Katia Claes iets totaal anders: "Ik combineer het werk bij de brandweer met mijn werk als kleuterjuf. Ik doe dat nu een jaar, en die combinatie lukt heel goed. Overdag ben ik bij mijn kleuters en 's avonds ben ik beschikbaar voor de brandweer."

Vrijwilliger worden bij de brandweer is een roeping die mij altijd heeft achtervolgd
Brandweervrouw Katia Claes uit Zelzate

Na brand blussen naar de kleuters

De combinatie maakt het leven voor Katia wel soms pittig: "Het is al gebeurd dat ik uit mijn bed ben gehaald om een brand te blussen, en 's morgensvroeg bij mijn kleuters moest zijn", zegt Katia. Ze heeft net een proefperiode achter de rug die niet altijd even gemakkelijk was: "Ik heb al zware branden meegemaakt. Je moet dan echt proberen de controle te houden en rustig te blijven. Maar tijdens de stage is het ook vaak mensen helpen en ondersteunen."

De kleuters weten dat ik voor de brandweer werk en roepen ook vaak: "Juf Katia is een brandweervrouw", en dan vertel ik daar ook over

Brandweervrouw Katia Claes uit Zelzate

Corona

Het werk bij de brandweer kan uitdagend zijn, maar dat is het ook op school in deze coronatijden: "Voor de kleutertjes is er weinig veranderd. Maar voor de ouders zijn er speciale richtlijnen. Er is eenrichtingsverkeer op school, er moeten mondmaskers gedragen worden en de handen moeten veel ontsmet worden. Maar ik ben klaar voor het werk als brandweervrouw én als kleuterjuf."

Meisje alleen

Het is niet de eerste keer dat Katia het enige meisje is: "Tijdens mijn middelbare studies heb ik nog schrijnwerkerij gevolgd. Daar was ik vier jaar lang het enige meisje in een jongensklas", zegt Katia. "Maar ik moet mij hier bij de brandweer niet bewijzen als vrouw. Ik krijg alle respect en kameraadschap van de collega's. Ik hoop dat nog vrouwen vrijwilliger willen worden bij een brandweerkorps."

Branden blussen met het lief

Katia heeft ook de liefde bij zich in het korps want haar vriend werkt er al 10 jaar als sergeant-brandweerman. Ze herinnert zich nog een heel zware brand met hem erbij: "Afgelopen winter was er een zware brand bij ArcelorMittal. Ik was stagiaire en mijn vriend Lars moest ergens heel hoog de brand blussen", vertelt Katia, "de officier verwittigde hem toen dat hij moest opletten voor een stofexplosie. Toen ging mijn hartje toch sneller slaan." Katia moet soms ook eens luisteren naar haar vriend: "Dat is al een paar keer gebeurd, maar dat is enkel op het korps, hoor", lacht ze. 

Meest gelezen