Nederlandse auteur Marieke Lucas Rijneveld wint prestigieuze International Booker Prize

De Nederlandse auteur Marieke Lucas Rijneveld heeft met "The Discomfort of Evening" ("De avond is ongemak") de International Booker Prize voor vertaalde literatuur gewonnen. "Zo trots als een koe met zeven uiers", reageert Rijneveld in een videoboodschap.

Het is een primeur: een Nederlandse roman die de prestigieuze International Booker Prize in de wacht sleept. "De avond is ongemak" van Marieke Lucas Rijneveld, in het Engels verschenen als "The discomfort of evening", vertaald door Michele Hutchison. Auteur en vertaler delen het prijzengeld van 50.000 pond.

Luister hier naar de reactie van Marieke Lucas Rijneveld in "De ochtend"  op Radio 1: 

"De avond is ongemak" vertelt het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan.

The International Booker Prize is een van de belangrijkste literaire prijzen binnen de Engelse taal. Ieder jaar kiest de jury de beste roman die origineel of vertaald in het Engels verschenen is, waarmee de prijs ook het belang van vertaling onderschrijft. Eerder wonnen Jokha Alharthi (2019), Olga Tokarczuk (2018), David Grossman (2017) en Han Kang (2016).

Op de shortlist, die begin april werd gepresenteerd, stonden ook "The Enlightenment of The Greengage Tree" van Shokoofeh Azar (Iran), "The Adventures of China Iron" van Gabriela Cabezón Cámara (Argentinië), "Tyll" van Daniel Kehlmann (Duitsland), "Hurricane Season" van Fernanda Melchor (Mexico) en "The Memory Police" van Yoko Ogawa (Japan). Aan de prijs is een bedrag van 50.000 pond verbonden, te verdelen tussen schrijver en vertaler. In het geval van "The Discomfort of Evening" van Marieke Lucas Rijneveld is dat Michele Hutchison.

Bekijk hier de toelichting van vertaalster Michele Hutchison:

Ik voel me zowel jongen als meisje, een tussenmens

Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld (29) studeerde een jaar Nederlands aan de docentenopleiding in Utrecht en aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Rijnevelds literaire werk werd gepubliceerd in onder andere de VPRO Gids, Het liegend konijn, De Gids en Hollands Maandblad.

De Volkskrant riep Rijneveld uit tot literair talent van 2016. De auteur won toen met de bundel "Kalfsvlies" de C. Buddingh'-prijs 2016 voor het beste poëziedebuut van het jaar. "Fantoommerrie", de tweede dichtbundel, verscheen in februari 2019 en won de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020.

Op Wikipedia staat te lezen dat Marieke Rijneveld van kindsbeen af graag een jongetje wilde zijn en daarom Lucas, een fantasievriendje, verzon. Vele jaren later nam Marieke de naam Lucas aan als tweede voornaam. "Ik voel me zowel jongen als meisje, een tussenmens", zei de auteur daarover in een interview met de Volkskrant.

Op 25 oktober 2018 was Marieke Lucas Rijneveld samen met Lize Spit te gast in "Van Gils & gasten". Dat gesprek kunt u hieronder herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen