Radio 2

Oost-Vlaamse kikkererwten worden voor het eerst geoogst in Zwalm

Landbouwingenieur Thomas Truyen oogst vandaag de eerste Vlaamse kikkererwten in Zwalm. Het gaat om een eerste experiment in België want kikkererwten worden doorgaans niet gekweekt in onze contreien. Maar door lange en vooral droge perioden kan dat dus wél.

Je zou het niet voor mogelijk houden dat gewassen zoals kikkererwten in onze gebieden zouden kunnen groeien. Maar dat kan dus wel, zegt landbouwingenieur Thomas Truyen uit Zwalm: "Ons klimaat leent er zich toe. In april heb ik de kikkererwten gezaaid, en vandaag is het de grote dag dat ik ze mag oogsten." Het gaat om een eerste experiment in België.

Met een gewone graandorser

"Heel veel mensen denken dat het oogsten van kikkererwten manueel moet gebeuren. Maar dat kan met een gewone graandorser. De machines die wij hier in België gebruiken zijn daar perfect voor. De hectare waar mijn kikkererwten op groeien zal daardoor op ongeveer een uur tijd geoogst zijn", legt Truyen uit. Hij merkt ook interesse van andere landbouwers: "Er wordt gezocht naar andere gewassen om te telen omdat het klimaat droger is. Het laatste jaar was het vrij droog tijdens de lente en de zomer, en kikkererwten doen het dan goed."

Ik heb insecten gezien die ik nog nooit gezien had
Landbouwingenieur Thomas Truyen uit Zwalm

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Manueel onkruid weghalen

"Het is wel een uitdaging geweest. Ik heb het onkruid manueel eruit gehaald. Daar zijn honderden arbeidsuren ingekropen", zegt Truyen. "Er zijn ziektes opgedoken en ik heb insecten gezien die ik nog nooit gezien had. Bij de teelt van suikerbieten,  granen en aardappelen had ik die nog nooit gezien. Bijkomend voordeel is wel dat dit gewas heel veel bijen en hommels heeft aangetrokken. Die zorgen voor een natuurlijk evenwicht." Het hele proces bleek uiteindelijk heel leerrijk te zijn: "Voor de volgende teelt zal ik een aantal zaken anders aanpakken."

Hummus en falafel

Wat gebeurt er met de geoogste kikkererwten? "Die worden gebruikt om hummus en falafel mee te maken. Ik lever die af aan verpakkingsvrije winkels en aan restaurants." En zelf zal hij ook nog wel eens experimenteren in de keuken: "Ik ga daar zeker zelf ook eens hummus van proberen te maken." Na de oogst deze middag plant Truyen om verder te gaan met het telen van kikkererwten. "Het valt nog wat af te wachten hoeveel oogst ik zal hebben, maar ik zou er de komende jaren graag mee verder doen en misschien zelfs uitbreiden."

Thomas Truyen kweekt ook red kidneybeans op zijn landbouwgebied, de rode 'nierbonen', en ook dat lukt wonderwel goed. "De rode bonen hebben ondertussen hun mooie rode kleur gekregen, en ook hier nadert de oogst".

Meest gelezen