Op Skyfarm in Wellen leven paarden zoals in de natuur. Paardenfluisteraar Bert: "Ze hebben me door mijn moeilijke jeugd getrokken"

Op Skyfarm in Wellen kan je paarden zien rondlopen, maar de kans is groter dat de kudde naar het bos of naar de vijvers trekt. Op het terrein van 7 hectare bewegen de paarden van Bert Swennen zich zoals ze dat in de natuur ook zouden doen. Ze leven in een kudde en kunnen altijd vrij binnen of buiten lopen. "Want paarden die op hun gemak zijn, zijn ook makkelijk om mee om te gaan", zegt Bert.

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig? 

"Als je met paarden wil werken, is rust de basis", zegt Bert. "Zowel voor het paard, maar ook voor de mensen die hier op Skyfarm met de paarden aan de slag gaan. Door de paarden in een natuurlijke omgeving te zetten, creëer je al voor een stuk die rust."

Bert werkt vooral met zorgenkinderen, vaak kinderen met een laag zelfbeeld. "Paarden kunnen helpen dat zelfvertrouwen weer op te bouwen", legt Bert uit. "Een paard houdt je een spiegel voor. Ga je er zacht mee om, dan krijg je een zacht paard. Dat is heel duidelijk en eerlijk. Geen verborgen agenda. En dat schept na verloop van tijd vertrouwen. Paarden leven ook in het nu. Als er wat fout gaat, vergeten ze het ook. Je krijgt nieuwe kansen."

Bij de paarden vond ik rust

Paardenfluisteraar Bert Swennen

Zelf had Bert niet de makkelijkste jeugd. "Maar bij paarden vond ik rust. Ze deden me speciaal voelen en ik had het idee dat ik er mocht zijn, dat ik nodig was. Ik hoop dat ik vooral dat stukje kan doorgeven aan de kinderen die hier op Skyfarm komen." 

Lichaamstaal

Bert leest z'n paarden als een boek. "Het kauwen wil zeggen dat ze haar stress even kwijt moet." De kudde is naar het bos getrokken en daar wil Katinka bij horen. Om nog meer tekst en uitleg te geven legt ze haar hoofd op Bert z'n schouder. "Nog even wachten", is Bert z'n antwoord. "Zij leest mij ook", zegt Bert. "Als ik hier nerveus van word, zal ze dat meteen oppikken." Maar Bert blijft rustig, hij is de baas en geeft duidelijk aan dat Katinka nog even moet wachten. En dat vindt ze prima. 

Meest gelezen