Videospeler inladen...

Verdachte opgepakt na dodelijke schietpartij tijdens derde nacht van protest tegen politiegeweld in de VS

In de Verenigde Staten is een verdachte opgepakt voor de schietpartij van afgelopen nacht in Kenosha in staat Wisconsin. Daar was voor de derde nacht op rij betoogd tegen politiegeweld nadat de politie eerder een zwarte man had neergeschoten. Bij de schietpartij vielen twee doden en een gewonde. De verdachte is minderjarig. Veel verdere details heeft de politie niet bekendgemaakt.

De verdachte werd aangehouden in Antioch, zo'n 25 kilometer ten zuiden van Kenosha, en al net in de staat Illinois, buurstaat van Wisconsin. Zijn naam werd niet bekendgemaakt, want het gaat om een minderjarige.

President Donald Trump heeft aangekondigd dat hij onmiddellijk federale ordehandhavers naar Kenosha zal sturen "om orde en recht" te herstellen. Trump zegt dat hij doortastend een einde wil maken aan de plunderingen en de anarchie.

Derde nacht van onrust

In Kenosha in de staat Wisconsin is het al dagenlang onrustig, nadat daar afgelopen zondag een zwarte man werd neergeschoten door de politie. Gisteren was vanaf 20 uur de avondklok ingesteld, maar honderden boze betogers kwamen toch op straat.

Bij het gerechtsgebouw in Kenosha kwam het tot scherpe confrontaties met de politie. Er werden voorwerpen gegooid naar agenten die het gerechtsgebouw probeerden te beschermen. De politie gebruikte traangas en vuurde rubberkogels af om de betogers uiteen te drijven.

Volgens de krant "The New York Times" vond de schietpartij plaats nabij een benzinestation. Een aantal gewapende mannen zou daar eigendommen hebben willen beschermen tegen plundering. Wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. Een video op sociale media toont een jonge, witte man met een geweer die op de vlucht is voor een groep mannen, struikelt, en een man achter hem neerschiet. Wel wordt geroepen dat hij eerder ook al geschoten zou hebben, maar of dat zo is, is niet bevestigd.

In elk geval zijn dus twee mensen gedood en raakte een andere bij de schietpartij gewond. De toestand van die gewonde zou ernstig, maar niet levensbedreigend zijn. De politie en de overheid van Kenosha zijn erg karig met informatie. Wellicht zijn ze bevreesd dat de schietpartij de gemoederen in het stadje nog verder zullen beroeren.

Videospeler inladen...

Een wonder als Jacob Blake ooit weer kan stappen

Advocaat van de familie Blake

De protesten zijn het gevolg van een zwaar incident tijdens een interventie van de politie vorige zondag. De 28-jarige zwarte Amerikaan Jacob Blake kreeg zeven politiekogels in zijn rug, toen hij in zijn auto wilde stappen. Waarom de politie van dichtbij zo vaak geschoten heeft, is nog niet duidelijk.

Gisteren is Blake geopereerd. Hij is er erg aan toe, maar niet in levensgevaar. Volgens zijn advocaat "zal het een wonder zijn als Blake ooit nog kan lopen". Niet alleen in Kenosha, maar ook in andere Amerikaanse steden, zoals Atlanta, is de voorbije nacht weer betoogd tegen racisme en politiegeweld.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen