Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Oppositie Wit-Rusland eist onmiddellijke vrijlating gevangen leiders

De protestbeweging in Wit-Rusland eist dat de kopstukken Olga Kovalkova en Sergei Dilevski onmiddellijk worden vrijgelaten door het regime. Het volk duldt geen onderdrukking meer, laat de oppositie dinsdagavond weten in een verklaring.

Kovalkova en Dilevski, die maandag werden opgepakt, zijn veroordeeld tot tien dagen gevangenisstraf wegens het organiseren van protesten tegen president Aleksandr Loekasjenko. Ze zijn lid van de coördinatieraad van de oppositie.

Dinsdagavond waren de Wit-Russische steden opnieuw het toneel van demonstraties. Onafhankelijke nieuwsmedia meldden dat er actievoerders zijn gearresteerd. De politie had op het Onafhankelijkheidsplein in Minsk al gewaarschuwd voor illegale bijeenkomsten. Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja eiste vanuit haar ballingschap in Litouwen dat de autoriteiten stoppen de coördinatieraad tegen te werken en dat zij Kovalkova en Dilevski vrijlaten.

De situatie in Wit-Rusland is zeer gespannen sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus. De 65-jarige autoritaire heerser Loekasjenko eiste de overwinning op met 80 procent van de stemmen. Vrijwel iedereen in en buiten Wit-Rusland is ervan overtuigd dat die uitslag met fraude tot stand is gekomen.

Meest gelezen