Videospeler inladen...

Ouderenzorg in coronatijden in België: "Door gebrek aan centrale sturing zitten rusthuizen in race om strafste te zijn"

De coronacrisis was niet alleen dodelijk in de woonzorgcentra, maar heeft ook veel ouderen ongelukkig gemaakt. Nog altijd zijn er woonzorgcentra die bezoek verbieden om het virus buiten te houden. Onnodig, vindt epidemioloog Luc Bonneux, die vooral met erg kwetsbare bejaarden in Nederlandse woonzorgcentra werkt.

Bonneux wijst erop dat het virus meestal binnenkomt via het personeel of via bewoners die terugkeren uit het ziekenhuis, maar niet via bezoekers. Waarom dan toch die bezoekregels zo streng maken of streng houden? 

Dat zijn mensen die meer dan 18 jaar oud zijn en eigenlijk van hun vrijheid worden beroofd

Epidemioloog Luc Bonneux

"In België zie je dat er door een gebrek aan centrale sturing en centrale richtlijnen een soort race to the bottom krijgen, waarbij iedereen zijn daadkracht wil tonen door nog iets straffere maatregelen te nemen, die bovendien volledig losstaan van de problemen", zegt Bonneux in "Terzake". "Je moet beginnen met een probleem te identificeren en het dan proberen te beantwoorden."

Dat bejaarden in woonzorgcentra zo goed als worden opgesloten, vindt hij echt niet kunnen. "Dat zijn mensen die meer dan 18 jaar oud zijn en eigenlijk van hun vrijheid worden beroofd. Dat mag zomaar niet."

Niemand wist wat er moest gebeuren

Epidemioloog Luc Bonneux

Bonneux vindt dat onze ouderenzorg verkeerd georganiseerd is en beschouwt dat als een van de hoofdoorzaken van de relatief hoge sterfte in onze woonzorgcentra. Hij zet dat af tegen een soort "National Health Service", met meer collectiviteit in de ouderenzorg, zoals bijvoorbeeld in Denemarken of Noorwegen. "Daar heb je geen oversterfte gehad", zegt hij.

"Hoe gefragmenteerder de ouderenzorg werd, hoe meer semiprivate initiatieven er kwamen waarbij men geld kon verdienen door op personeel te bezuinigen, hoe erger", aldus Bonneux. "Je ziet dat ook in België. Niemand wist wat er moest gebeuren: er was geen leiding, er waren geen richtlijnen, geen materiaal, geen tests." Volgens Bonneux had er van in het begin meer moeten worden ingezet op testen in de woonzorgcentra in plaats van in de ziekenhuizen. "Want daar waren de zieken."

Bekijk hieronder het gesprek met professor Mathieu Vandenbulcke en epidemioloog Luc Bonneux in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen