Radio 2

Safety totem voor wielerwedstrijden voorgesteld in Moorsele

In Moorsele is de fameuze safety totem voor wielerwedstrijden voorgesteld. Die moet wielerwedstrijden een stuk veiliger maken. De safety totem is een gele paal van meer dan 2 meter hoog, die eventuele schokken kan opvangen maar ook geluid maakt om het aanstormende peloton te verwittigen.

Wielrenner Yves Lampaert was aanwezig op de voorstelling van de safety totem. Hij denkt dat zo'n paal beter is dan een seingever. "De infrastructuur op de weg verbetert er niet op", zegt hij. "Integendeel, er komen steeds meer paaltjes en eilandjes erbij. Zo'n paal is groter dan een seingever, dus je kan het veel beter zien staan. Nog een voordeel van de safety totem is dat het geluid maakt. Zo kunnen we beter anticiperen op wat er op ons af komt."

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Veiligheid verhogen

"De paal staat telkens voor een obstakel, zoals een vluchtheuvel of een paal op de middenberm", gaat Lampaert voort. "Mochten we die hindernissen op de baan niet kunnen vermijden, dan rijden we tegen die safety paal in plaats van het obstakel. De paal zal de koers veel veiliger maken."

Meest gelezen