Vier openbare schaaktafels in Schaarbeek in gebruik genomen: "Om asociaal gedrag schaakmat te zetten"

In Schaarbeek zijn vier openbare schaaktafels in gebruik genomen. Het is een burgerinitiatief van het buurtcomité Weldoeners-Bienfaiteurs en van de gemeente Schaarbeek. De bedoeling is om via het schaakspel mensen bijeen te brengen en de publieke ruimte op een positieve manier in te nemen, om zo asociaal gedrag "schaakmat" te zetten.

De schaaktafels werden vandaag in gebruik genomen om de Schaarbeekse Weldoenerswijk opnieuw een nieuwe dynamiek te geven. Want hoewel het Weldoenersplein een van de mooiste ronde punten van Brussel heeft, is het door de jaren heen wat verloederd geraakt. 

En daar wou het buurtcomité met 118 buurtbewoners wat aan doen. Ze namen deel aan de Bruocsella prijs 2019, georganiseerd door Prométhéa. Dat is een wedstrijd voor originele stedenbouwkundige projecten. Het buurtcomité won de juryprijs van 11.500 euro, voor de aankoop van vier vaste schaaktafels en acht daarbij horende stoelen.

Vandaag kan er dus geschaakt worden: "Voor mij is dit een leuke manier om mensen op een laagdrempelige manier te leren kennen", zegt een buurtbewoner. "Je praat ondertussen en je bent met iets bezig dat taal overstijgt. Want voor schaken moet je geen taal kennen, dus het werkt langs twee kanten”. Voor een andere buurtbewoner is het dan weer de ideale manier om z'n hoofd leeg te maken: "En natuurlijk het sociaal contact dat ik toch wel belangrijk vind. Ik hoop dat ik hier nog veel mensen schaakmat kan zetten", lacht hij.

Meest gelezen