Scouts "de 4" in Antwerpen: momenteel 4 man leiding voor 5 leden bij kapoenen

De coronacrisis strooit voor sommige groepen van scouts en gidsen roet in het eten bij de werving van nieuwe leden. Bij Scouts "de 4" uit Antwerpen bijvoorbeeld hebben ze momenteel nog maar 5 leden bij de Kapoenen, de jongste groep. Door de coronacrisis is het voor de leiding namelijk niet evident om huis aan huis te gaan of leden te werven in de scholen. 

Jan Van Reusel, de woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen, wil beginnen met het goede nieuws dat de jeugdbewegingen ondanks de coronacrisis toch weer mogen en kunnen opstarten in september. "De leiding heeft deze zomer bewezen dat ze op zeer verantwoorde wijze kampen in bubbels van 50 kan organiseren en begeleiden", zei hij in Start je dag op Radio 2 Antwerpen. 
"Bovendien is het lage ledenaantal geen nationaal probleem", gaat Van Reusel verder, "er zijn ook groepen die een wachtlijst hebben."

Door de huidige maatregelen voelen de jeugdbewegingen wel dat ze beperkt zijn in hun mogelijkheden om met hun werking naar buiten te komen. "Voor een groep zoals "de 4" in Antwerpen, die een kleinere uitstraling heeft maar daarom niet minder kwaliteit biedt, is het nu een beetje zoeken naar alternatieve manieren om nieuwe leden te werven", legt Van Reusel uit. "We zoeken sowieso altijd aansluiting met het sociale weefsel in de buurt van de groep. We gaan dus in eerste instantie aankloppen bij wat er al is, zoals een cultureel centrum, een bibliotheek, een school, enzovoort. En we gebruiken natuurlijk ook de mogelijkheden van sociale media."

Wij willen opnieuw een bruistablet zijn in het leven van de kinderen en de jongeren

Van Reusel gaf ook al prijs wat het jaarthema wordt van Scouts en Gidsen Vlaanderen: "'t Zal wel zijn".
"Het gaat om je goed voelen en jezelf mogen zijn binnen een groep", legt hij uit.
"In september gaan al onze scoutsgroepen opnieuw van start, coronaproof, laat dat vooral heel duidelijk zijn", besluit  de woordvoerder.

Meest gelezen