Stroper aan het werk in Kruibeke

Een stroper heeft afgelopen weekend een reebok beschoten in Kruibeke. Het dier raakte daarbij zwaargewond. Een dierenarts moest het laten inslapen. Het is niet de eerste keer dat stropers het op reeën gemunt hebben in de Polders van Kruibeke. De jacht op dieren is nochtans helemaal verboden in het natuurgebied.

Afgelopen weekend werd een gewonde reebok gevonden in de Polders van Kruibeke, vertelt boswachter Bram Vereecken. “We kregen ’s morgens melding van één van onze vrijwilligers dat er een ree lag naast het jaagpad. Het dier leefde nog maar was gewond en kon niet meer kon lopen.” Medewerkers van het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) in Brasschaat zijn het gewonde dier komen ophalen. Bij onderzoek door een dierenarts bleek dat het dier een schotwonde had. “De kogel had de ruggegraat geraakt van de reebok waardoor het dier verlamd was aan de achterpoten”, zegt boswachter Bram. “De dierenarts heeft beslist om het dier te laten inslapen omdat het niet meer te redden was.”

Niet de eerste keer

“Het gaat hier duidelijk om een geval van stroperij. In de Polders van Kruibeke is jacht niet toegelaten. Ook het kaliber van het jachtgeweer was niet geschikt voor de jacht op een reebok. Het verwondt het dier, maar doodt het niet direct, met een lange lijdensweg als gevolg”, aldus boswachter Bram. Het is niet de eerste keer dat er stropers aan het werk zijn in de polders van Kruibeke. “3 jaar geleden waren er ook al stropers actief. Toen zijn er verschillende kadavers gevonden die ontdaan waren van de beste stukken vlees. 2 winters geleden is er ook gestroopt geweest en nu is er dit voorval.”

Extra veiligheidsmaatregelen

In Kruibeke komen er extra veiligheidsmaatregelen voor mens en dier nu er een stroper aan het werk is. De polders van Kruibeke zijn een gebied van zo'n 600 hectare groot waar ook veel gewandeld en gefietst wordt. De gemeente en de natuurbeheerders willen de stropers daarom zo snel mogelijk vatten.
“Mensen die dat doen, doen strafbare zaken. We gaan ‘s nachts meer patrouilleren en bekijken wat we nog kunnen doen om stroperij te ontmoedigen, bijvoorbeeld hindernissen plaatsen voor auto’s. Want we willen niet dat mensen rondrijden met geladen wapens in onze natuurgebieden.”

kasto80

Meest gelezen