Videospeler inladen...

Orkaan Laura raast over kustgebied Louisiana en Texas: windsnelheden tot 240 km/u gemeten, vrees voor overstromingen

De doortocht van orkaan Laura heeft 6 mensenlevens geëist. De orkaan kwam woensdagnacht als een storm van vierde -de op één na hoogste- categorie aan land in de Amerikaanse staat Lousiana. Intussen is hij afgezwakt tot categorie 2. Stilaan kan de schade worden opgemeten: die lijkt op het eerste gezicht minder erg dan was verwacht. 

De storm kwam aan land als categorie vier, de op één na hoogste. Afgelopen nacht werden windsnelheden tot 240 kilometer per uur gemeten.

Bekijk hier beelden van de orkaan zoals die op volle kracht aan land ging in Louisiana en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Intussen is Laura afgezwakt: eerst tot categorie 3, daarna nog tot een tropische storm. 

Schade

Bijna een 900.000 woningen en bedrijven in Louisiana en Texas zitten zonder stroom. Voor een totaalbeeld van de schade is het nog te vroeg, maar op het eerste gezicht lijkt de schade die de orkaan heeft veroorzaakt, iets beter mee te vallen dan specialisten hadden voorspeld, vooral de grote surge, de vloedgolf, was minder groot dan vooraf gedacht. Het gebied is wel nog moeilijk toegankelijk voor de hulpdiensten, door geblokkeerde wegen en overstromingen. 

Videospeler inladen...

Op sociale media zijn beelden te zien van de beukende wind en de hevige regenval. Onder meer in Lake Charles, Louisiana, waar windsnelheden tot 137 kilometer per uur werden gemeten.

150 mensen achtergebleven in kustgebied

Het National Hurricane Center waarschuwde woensdag voor een "levensbedreigende", "extreem gevaarlijke storm" en voor een "onoverkomelijke stormvloed met verwoestende golven die catastrofale schade zullen aanrichten aan de meer dan 200 kilometer kust van het oosten van Texas naar het centrum van Louisiana."

AFP or licensors

Meer dan een half miljoen inwoners van de kustgebieden kregen de raad om hun woning te verlaten: zo'n 400.000 in Texas, en nog eens 200.000 in Louisiana. Het is de grootste evacuatie in coronatijden. Veel mensen brengen de nacht door in hotels of in hun auto. Massale opvangcentra werden niet ingericht omdat die een risico zouden inhouden voor een verdere verspreiding van het coronavirus. 

"Luister naar de lokale overheden. Als zij je zeggen dat je moet vertrekken, doe dat dan. Je leven kan ervan afhangen", was de niet mis te verstane raad van een coördinator van de nationale meteorologische dienst.  

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Toch heeft niet iedereen de raad opgevolgd en zijn er mensen, naar schatting zo'n 150, achtergebleven in het getroffen gebied. De hulpdiensten raken momenteel niet tot bij hen. Intussen is al sprake van zeker 6 dodelijke slachtoffers: in Louisiana stierf een 14-jarig meisje nadat een boom op haar huis was neergekomen. 

Vrees voor grote overstromingen

De kustgebieden van Texas en Louisiana dreigen te worden overspoeld door een watermassa. Het gebied is vlak en moerassig, waardoor het water makkelijk tientallen kilometers landinwaarts kan trekken.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ook andere staten zullen mogelijk niet gespaard blijven wanneer de storm verder landinwaarts trekt. Vooral Arkansas dreigt te worden getroffen door hevige regenval. Maar ook delen van Missouri, Tenessee en Kentucky zullen tegen vrijdag wellicht veel regen te slikken krijgen.

Bekijk hier beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen