Foto: Gertjan Willems

Universiteit Antwerpen gaat archief van Robbe De Hert onderzoeken en bewaren: "Als echte filmfreak hield hij alles bij" 

De Universiteit van Antwerpen en het Felixarchief gaan het enorme archief van de net overleden filmregisseur Robbe De Hert onderzoeken en bewaren. Radio 2 Antwerpen sprak met Gertjan Willems, docent Filmstudies aan de Universiteit Antwerpen, die het immense archief zeven jaar geleden ontdekte.

De Vlaamse filmwereld is nog steeds in rouw door het afscheid van Robbe De Hert. Hij was een pionier van de moderne Vlaamse cinema en een grote filmverzamelaar. "Zijn archief gaat Fugitive cinema heten", vertelt Gertjan Willems. “Robbe De Hert stond er op dat het zo genoemd wordt. Fugitive cinema is het filmcollectief dat hij in 1966 heeft opgericht en waar heel veel filmmakers bij betrokken zijn geweest. Een groot deel van het archief heeft dan ook betrekking op de films en het leven van Robbe.” 

We weten nog niet goed wat we allemaal gaan vinden. Het fantastische, maar ook het problematische aan Robbe is dat hij heel moeilijk dingen kon weggooien. Hij was een echte filmfreak, hij hield alles bij.

Gertjan Willems

Robbe De Hert was een enorme verzamelaar. Een groot deel van die verzameling bevindt zich in Filmhuis Klappei in Antwerpen. “Het zijn zes grote slaapkamers die volgestouwd zijn met al het materiaal. Er zijn vooral films op pellicule, dat zijn fotorolletjes, maar ook grote filmblikken. Daarnaast zijn er ook heel veel documenten, papieren, correspondentie, scenario’s, awards die hij gewonnen heeft, filmaffiches en posters. Robbe was heel geïnteresseerd in filmgeschiedenis. Hij heeft ook heel wat films verzameld die niet van zijn hand zijn. We weten dus eigenlijk nog niet goed wat we daar allemaal gaan vinden. Het fantastische, maar ook het problematische aan Robbe is dat hij heel moeilijk dingen kon weggooien. Hij was een echte filmfreak, hij hield alles bij”, vertelt Willems. 

(Lees verder onder de foto)

Foto's: Gertjan Willems

Daarnaast is er ook nog een heel groot archief dat bij Robbe De Hert thuis ligt, vertelt Willems. “In de laatste dagen van zijn leven heeft Robbe een brief geschreven waarin hij zijn archief dat hij thuis heeft, schenkt aan de Universiteit van Antwerpen. Zo kunnen we al het materiaal bundelen en er een heel groot archief van maken. Maar daar moeten we nu dus nog aan beginnen er wacht ons nog heel veel werk.”

Ook filmprojecten die nooit gerealiseerd werden behoren tot de collectie. “Robbe was iemand die met honderden projecten bezig was. Heel veel van die projecten zijn tot in een ver gevorderd stadium voorbereid geweest en hebben veel sporen achtergelaten in de archieven. Ook al werden ze nooit gerealiseerd, toch blijft al deze informatie zeer interessant”, vertelt Willems. Er zou ook nog materiaal van Amerikaans filmregisseur Stanley Kubrick te vinden zijn. “Volgens Robbe zouden er nog ergens twee brieven van Kubrick liggen. We hebben ze tot nu toe nog niet gevonden, maar ik moet wel zeggen dat we nog heel veel werk hebben”, zegt Willems. 

Archief aangetast door schimmel

De ordening, inventarisering en het schoonmaken van het archief gebeurt in samenwerking met het Felixarchief, waar het materiaal een nieuwe thuis zal vinden. “De kamers waarin de verzameling wordt opgeslagen zijn niet in de beste staat want er is schimmel aanwezig. Het is echt geen goede omgeving om al dat historisch materiaal te bewaren. Het materiaal wordt nu allemaal schoon gemaakt en de schimmel wordt bestraald met gammastraling om zo alles goed te kunnen bewaren. Een werk waar veel tijd in kruipt. Wanneer het archief van Robbe volledig ontsloten wordt, is nog niet duidelijk. We staan nog maar aan het begin van de ordening”, aldus Willems. 

Foto: Gertjan Willems

Meest gelezen