Videospeler inladen...

Wat wisten minister Jambon en politietop over politieoptreden Charleroi? VRT NWS kon enkele documenten inkijken

Wat wisten toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en de top van de federale politie over het politieoptreden op de luchthaven van Charleroi, op 24 februari 2018, waarbij de Slovaak Jozef Chovanec stierf? Beiden zeiden eerst dat ze niet op de hoogte waren, maar na de gezamenlijke commissies Binnenlandse Zaken en Justitie blijkt dat minstens het kabinet van Jambon op de hoogte was. En dat blijkt ook uit enkele documenten die onze redactie in handen kreeg.

Wist de politietop echt van niets?

Op zich is dit vreemd. In het eigen persoverzicht van de politie wordt er op 1 maart al gesproken over wat er in de cel op de luchthaven van Charleroi is gebeurd. Zo’n overzicht wordt ook in de hoge kringen van de politie gelezen.

Bovendien wordt er in de Belgische media over de zaak geschreven, en ook op de Slovaakse televisie verschijnen er beelden van wat er voorafgaat aan de opsluiting in de cel. De vraag is wel of het voor de politie op dat moment duidelijk is hoe ernstig de feiten zijn die zich in Charleroi hebben afgespeeld.

Al is er wel een bijkomend element: al op 26 februari 2018 – wanneer de feiten pas zijn gebeurd en Chovanec nog niet overleden is – stuurt de Slovaakse ambassade een mail met daarin een nota van de Slovaakse ambassadeur. Er worden vragen gesteld bij een "gespierde interventie van de politie"

Volgend op de gespierde interventie van de ordediensten van de vlieghaven van Charleroi werd meneer Chovanec opgenomen in het ziekenhuis Marie Curie van Charleroi met levensbedreigende verwondingen.

Nota ambassade Slovakije op 26 februari 2018

De mail en de nota van de ambassadeur werden volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) op 27 febuari overgemaakt aan de federale politie.

“De federale politie was dus op de hoogte van het incident op zich, maar niet van de beelden”, klinkt het bij De Crem.

Was Jan Jambon van ‘niets’ op de hoogte?

Jan Jambon heeft vorige week aan VTM Nieuws verklaard dat er hem "nooit, met geen enkel woord, iets over de zaak gemeld is". "Ik heb contact opgenomen met de huidige en de vorige directeur-generaal van de federale politie, maar er is tot op mijn niveau nooit geen enkel, geen enkel, geen enkel teken daarover geweest", klonk het op 20 augustus.

Maar uit informatie die huidig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gisteren in het parlement gaf, bleek dat het kabinet wél op de hoogte was. Dat blijkt ook uit documenten die onze redactie kon inkijken.

Zo is er op 26 februari 2018 – nog voor het overlijden van Jozef Chovanec - een mail van de luchthavenpolitie aan een medewerker van Jan Jambon. In de mail zit als bijlage ook een verslag van wat er in de cel is gebeurd. Uit de beschrijvingen blijkt dat het om een intensieve politieoperatie gaat, waarbij ook een dokter ter plaatse komt. Al dient wel benadrukt te worden dat het verslag niet dezelfde ophefmakende indruk geeft als de beelden die recent publiek werden gemaakt.

Lees verder hieronder.

Ook uit andere mails blijkt dat het kabinet Jambon op de hoogte was van de zaak. Zo is er een communicatie aan de politie waarin het kabinet spreekt van een "vreemd verhaal" en "morgen ontmoeten we de (Slovaakse) ambassadeur".

Lees verder hieronder.

Op 2 maart 2018 wordt de Slovaakse ambassadeur ontvangen op het kabinet-Jambon. Jan Jambon benadrukt met klem dat hij zelf niet aanwezig was bij die ontmoeting.

Op 2 juli wordt de Slovaakse ambassadeur ook ontvangen door de FOD Buitenlandse Zaken. Het verslag van dit overleg werd twee dagen later overgemaakt aan Joy Donné, de kabinetschef van Jambon.

Lees verder hieronder.

De feiten in een notendop, waar gaat het over?

Meer dan twee jaar geleden, op 23 februari 2018, wil Jozef Chovanec, een Slovaakse man, een vlucht nemen vanop de luchthaven van Charleroi. Maar hij gedraagt zich agressief en wordt door de politie van het vliegtuig gehaald en in een cel gestoken. Daar loopt het volledig mis. Chovanec slaat een volle minuut met zijn hoofd tegen de muur, zes agenten proberen hem in bedwang te houden, één agent gaat 16 minuten op hem zitten, een vrouwelijke agente doet de Hitlergroet en na meer dan veertig minuten komt een ambulancier de cel binnen die Chovanec meteen een injectie geeft met een kalmeringsmiddel. Maar Chovanec krijgt een hartstilstand en overlijdt enkele dagen later. Meer dan twee jaar lang wordt er intussen al een onderzoek gevoerd en vorige week zijn de camerabeelden van de politieactie gelekt in de media. 

Bekijk hier wat er zich tussen 4.20 en 5.20 uur van minuut tot minuut afspeelde in die politiecel. Opgepast, we willen u waarschuwen: het zijn zeer harde beelden. Het artikel gaat verder onder de video. 

Videospeler inladen...

Heeft Jan Jambon gelogen?

Een paar dagen geleden zei Jan Jambon aan VTM Nieuws dat hij nog nooit van de zaak had gehoord. Dat was een reactie op de beelden die toen in de media waren opgedoken uit de cel. Er zijn op dit moment geen indicaties dat Jambon eerder op de hoogte was van die beelden.

Toch blijkt dat zijn kabinet wel degelijk op de hoogte was van het dossier, en Jan Jambon is verantwoordelijk voor zijn kabinet. Door op televisie te zeggen dat hij van het dossier niets afwist, maakt hij een onzorgvuldige indruk. Het is opvallend dat Jambon zich niet beter heeft geïnformeerd.

Heeft dit politieke gevolgen voor Jambon?

De kritiek leeft al langer dat de Vlaamse regering  onvoldoende daadkrachtig heeft gereageerd op de coronacrisis, en dat Jan Jambon als minister-president onvoldoende uit de verf komt.

De recente communicatie over de politiecel in Charleroi doet het imago van Jambon zeker geen goed. Er is het besef binnen en buiten zijn partij dat de Vlaamse regering extra uit de verf zal moeten komen. 

Bekijk hieronder het gesprek met Pieterjan De Smedt in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen