David rozing

1 Op de 5 Oost-Vlamingen heeft geen werk en zoekt er ook geen, maar dat is niet zo slecht in vergelijking met de rest van België

Bijna 1 op de 5 Oost-Vlamingen tussen de 25 en 64 jaar heeft geen werk en is ook niet op zoek naar werk. Onze provincie doet het daarmee niet veel slechter dan andere. In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is het iets beter, in de andere Belgische provincies is de situatie slechter. 

De leeftijd waarop mensen aan het werk zijn, is tussen de 25 en 64 jaar. Daarvan zit in Oost-Vlaanderen 20%, dus 1 op de 5, zonder werk. Maar een deel daarvan (1,8%) is wel op zoek naar werk. Werk moet te vinden zijn, volgens professor arbeidseconomie van de UGent Stijn Baert, want Oost-Vlaanderen heeft enkele troeven: “er is de haven van Gent, de universiteit trekt bedrijven aan, er zijn veel hoog opgeleiden.”

Maatregelen overheid

 “Het aantal werkzoekenden in onze provincie is zeer laag en het aantal mensen dat geen werk zoekt is ook laag als je het bekijkt op Belgisch niveau. Maar in een internationale context is het toch niet goed.”

Daarom is het nodig om de mensen die geen werk zoeken daar toch toe te verleiden. Volgens de professor moet de overheid daar maatregelen voor nemen: “Dat kan zijn een jobkorting geven, kinderopvang goedkoper maken, sociale voordelen vastmaken aan het inkomensniveau en niet aan het statuut van de werkende. Als je sociale voordelen vastmaakt aan het statuut, dan ben je de voordelen kwijt als je je werk kwijt bent. Dat zou niet zo zijn als de voordelen aan het inkomen gekoppeld worden.”

Meest gelezen