AFP or licensors

Frankrijk verstrengt coronamaatregelen: 19 nieuwe departementen kleuren rood

In Frankrijk zijn 19 nieuwe departementen uitgeroepen tot een rode zone. En in Parijs worden mondmaskers overal verplicht. De nieuwe maatregelen worden genomen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. "Als we nu niet ingrijpen, kan het aantal besmettingen exponentieel stijgen."  

De Franse premier Jean Castex heeft op een persconferentie nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. De Franse regering heeft 19 nieuwe departementen uitgeroepen tot een rode zone. Naast de omgeving van Marseille en Parijs komen er nu veel extra rode gebieden bij, zoals de departementen rond Nice, Bordeaux en Lyon. In totaal kleuren nu al 21 Franse departementen rood. "Het virus verspreidt zich over het hele land", aldus Castex.

Daarnaast wordt het dragen van een mondmasker verplicht in en rond Parijs. Castex wil er nu alles aan doen om een nieuwe lockdown te vermijden. "De regel is eenvoudig: het dragen van een mondmasker is nu verplicht in alle gesloten ruimtes waar meerdere personen aanwezig zijn."

Lees verder onder de foto:

Premier Jean Castex op de persconferentie donderdagvoormiddag
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Hevige opflakkering

Volgens gegevens van het Franse ministerie van Volksgezondheid zijn in de afgelopen 24 uur maar liefst 5.429 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds het einde van mei en een grote stijging ten opzichte van de 3.304 vastgestelde besmettingen op dinsdag.

Als we nu niet ingrijpen, kan het aantal besmettingen in Frankrijk exponentieel stijgen

Franse premier Jean Castex

De drempel van 4.000 is de afgelopen dagen verschillende keren overschreden. In totaal zijn in Frankrijk 30.544 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. 253.587 Fransen zijn sinds het begin van de pandemie besmet geraakt. 

Snelle verspreiding bij jongeren

Vooral bij jongeren blijkt het virus zich alsmaar sneller te verspreiden. Minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer benadrukte dat het belangrijk is dat alle kinderen en jongeren vanaf september opnieuw naar school kunnen gaan.

Hij voegde eraan toe dat het dragen van een mondmasker verplicht wordt "voor iedereen" in het hoger onderwijs bij de start van het nieuwe academiejaar. Hoewel het virus zich vooral sneller verspreidt bij jongeren, stijgt het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames naar 800 per week. 

Lees verder onder de foto: 

In Parijs en omstreken wordt een mondmasker overal verplicht.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De Franse premier had in zijn persconferentie ook teleurstellend nieuws voor de Franse oma's en opa's: "We moeten vermijden dat de grootouders hun kleinkinderen van school halen." Castex voegde eraan toe dat dan "familiefeesten zo veel mogelijk vermeden moeten worden". 

Het voornaamste doel van de Franse regering is om een nieuwe lockdown te vermijden. Volgens de premier is het virus vier keer meer aanwezig dan een maand geleden. "Het Franse ministerie van Volksgezondheid zet zich alvast schrap voor een eventuele lokale of nationale lockdown", besluit Castex.

Welke Franse departementen kleuren rood?

 • Parijs en Bouches-du-Rhône waren al rood, nu komen daar nog bij: 
 • Alpes-Maritimes
 • Gard
 • Haute-Garonne
 • Gironde
 • Hérault
 • Loiret
 • Rhône
 • Sarthe
 • Seine-et-Marne
 • Yvelines
 • Var
 • Vaucluse
 • Essonne
 • Hauts-de-Seine
 • Seine-Saint-Denis
 • Val-de-Marne
 • Val-d'Oise
 • Martinique
 • Guadeloupe
 • Mayotte en Guyana hebben de kleurcode violet gekregen

De rode zones mogen niet verward worden met de rode zones die het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken uitvaardigt. De rode zones die ons land uitvaardigt, zijn zones waarnaar reizen niet is toegestaan. Wie uit een rode zone terugkeert naar ons land, moet verplicht een coronatest ondergaan en moet daarbovenop twee weken in quarantaine. 

Meest gelezen