40 jaar geleden: “Ook al flopte ”Xanadu” grandioos in de bioscoop, de muziek had iets magisch”

“Het blijft een prachtig geschreven lied met een geweldig arrangement en “Xanadu” is dan ook een terechte nummer 1 in diverse hitparades wereldwijd geweest.” Of “Hoe slecht de film ook was, de muziek was best te pruimen. Als “Xanadu” in recensies dan ook één ster krijgt, dan is het alleen maar dankzij onder meer de titeltrack.” Of “Weg met de film. Het is de muziek die de hoofdrol speelt en ronduit onweerstaanbaar is. Probeer maar eens stil te zitten op “Xanadu”.” Ook in Vlaanderen steeg “Xanadu” van Olivia Newton-John, bijgestaan door de Britse rockgroep Electric Light Orchestra (ELO), eind juli 1980 door naar de hoogste plaats in de hitparade. En dat was nog altijd voor de film zijn wereldpremière kende, begin augustus 1980. Wat uiteindelijk een goede zet van de platenmaatschappij bleek, want de film flopte grandioos in de bioscoopzalen.

Maar niet getreurd dus door de Australische zangeres Olivia Newton-John, die na de muzikale successen uit “Grease” 40 jaar geleden opnieuw wereldwijd de hitparades bestormde. Hoezeer de film ook flopte, toch ontmoette Newton-John tijdens de opnames van de film niet alleen Matt Lattanzi, met wie ze haar danspassen oefende en uiteindelijk in 1984 zou trouwen (“We waren eerst vrienden. Maar naarmate ik hem beter leerde kennen, groeide er iets moois tussen ons.”), de film waarin ze acteerde naast Michael Beck en musicallegende Gene Kelly (zie foto hierbeneden), leverde haar ook 2 wereldhits op, “Xanadu” en “Magic”. De Vlaamse jeugd liep daarbij vooral storm voor de titeltrack.

Olivia Newton-John: “Ik ben zo blij dat de muziek zo goed ontvangen is. Het is al erg zenuwslopend als een film in première gaat. Maar je mag niet vergeten dat we ook op muzikaal vlak een nieuwe weg ingeslagen zijn. Dat verschillende singles nu op verschillende continenten aanslaan (“Xanadu” stond op 1 in de Britse hitparade, terwijl “Magic” in de Amerikaanse hitparade op de hoogste positie stond, red), kan me alleen maar blij maken. Het voelt eigenlijk als een shock aan voor mij. Ook omdat er geen link was met de film die nog moet uitkomen.” (ABC-programma “Countdown”, augustus 1980)

Blijkbaar heeft niemand de film gezien 

Jeff Lynne die "Xanadu" schreef

Jeff Lynne, die “Xanadu” schreef en deel uitmaakte van ELO: “Ik heb de opdracht om muziek voor deze film te schrijven aanvaard, omdat ik zoiets had van: “Wel, ik hoor Olivia Newton-John graag bezig. Ze is geweldig. Het zou leuk zijn haar eens te kunnen ontmoeten.” En nee, de film heb ik nooit gezien. Blijkbaar heeft niemand hem gezien, want hij schijnt echt wel slecht te zijn geweest.” (Rolling Stone, januari 2016)

“Olivia is niet alleen een geweldige zangeres, ze heeft ook een geweldig karakter. En “Xanadu” vind ik een fantastisch lied, al is het niet aan mij om dat te zeggen.” (Promo-interview, augustus 1980)

Olivia Newton-John: “Dat de muziek van “Xanadu” ook nu nog zo populair is, heeft, denk ik, te maken met het feit dat die muziek zo fantastisch was. Je mag niet vergeten dat het Jeff Lynne van ELO was die de titeltrack geschreven heeft. Bovendien was er ook muziekproducer John Farrar om mee het album samen te stellen. Hij had toch ook al meegewerkt aan mijn vorige hits, zoals “Hopelessly devoted to you” en “The one that I want” uit “Grease”. Dit keer was onder meer  “Magic” van zijn hand. Die titel omschreef de sfeer van heel het album: de muziek had iets magisch.” (Forbes, april 2018)

40 jaar geleden steeg dat “magische” nummer door naar de hoogste positie in de Ultratop, om het daar 5 weken lang vol te houden. In de eindafrekening van 1980 moest “Xanadu” enkel “The winner takes it all” van ABBA laten voorgaan:

Meest gelezen