5 jaar geleden: “In “Why the fuck you lying” kon iedereen zich herkennen!"

“Een goede "vine" moet grappig zijn, moet hilarisch zijn en moet ook een waarheid als een koe bevatten”, aldus nieuwswebsite The Guardian in september 2015, toen de korte, grappige filmpjes van hooguit een 6-tal seconden hoogdagen kenden op het videoplatform Vine. Zo’n filmpje leverde de breed lachende Nicholas/Nick Fraser alvast eind augustus 2015 af, met de niets aan verbeelding overlatende titel “Why you always lying”. De "vine" werd 5 jaar geleden miljoenen keren bekeken en kreeg lovende kritieken van rappers P.Diddy en Wiz Khalifa, en van zanger Chris Brown, die het filmpje op hun Instagramaccount aanboden. Bovendien volgden op sociale media talloze creatieve bewerkingen. Fraser werd zo even een internet-onehitwonder.

Volgens Fraser kwam hij op het idee van “Waarom lieg je altijd?”, toen hij zijn vrienden of kennissen weer eens hoorde opscheppen over hun bezittingen. De muziek voor “Why you always lying”/”Why the fuck you lying” vond de toen 21-jarige New Yorker bij de hit “Too close” van de groep Next uit 1997. Fraser: “Toen ik voor een afspraakje met een vriendin het nummer van Next hoorde, begon ik spontaan de tekst te veranderen in “Why you always lying”. Ik deed dat wel vaker, maar dit keer klonk het fantastisch. Bovendien besefte ik onmiddellijk dat iedereen zich hierin kon herkennen. Hoe meer ik het zong, hoe meer ik ervan overtuigd was dat dit de mensen zou omverblazen.” (Complex, oktober 2015)

“De volgende dag heb ik mijn stem op de muziek gezet. Tegelijkertijd ontstond het idee om er een video rond te maken. Ik heb dan aan mijn broer gevraagd om me buitenshuis, waar dus ook zomaar na een verbouwing een toilet staat, te filmen. En zoals ik in de video dans, zo dans ik altijd. Daarna heb ik, op aanraden van mijn vrienden, het filmpje op diverse sociale media gepubliceerd. De volgende ochtend, eens uit bed, kon ik mijn ogen niet geloven.” (Complex)

Vooral op Vine - waar Twitter in oktober 2016 de stekker van uittrok - was het filmpje een gigantisch succes:

Niet alleen het originele filmpje trok veel kijklustigen, snel doken er ook creatieve bewerkingen op die ook massaal bekeken werden, zoals:

Door het succes van de "vine" publiceerde Fraser enkele weken later een video van ruim 4 minuten op YouTube, die opnieuw op erg veel bijval kon rekenen. Intussen keken ruim 28 miljoen mensen ernaar:

In april 2016 won Fraser op de jaarlijkse uitreiking van de “Shorty Awards”, waarbij verdiensten op sociale media centraal staan, de prijs in de categorie “Vine of the Year”. Fraser reageerde daarna als volgt op de rode loper: “Ik wil mijn moeder bedanken dat ze me aanraadde om te stoppen met het maken van die grappige filmpjes. Omdat ik nauwelijks naar haar luister, ben ik er nog steviger tegenaan gegaan. Maar goed dus dat ik zo weinig naar haar geluisterd heb!”

“Mijn leven bestaat uit grappen maken. Ik leid bovendien een plezant leven. Ik hoop in de toekomst met anderen samen te kunnen werken om mijn grappige ideeën verkocht te krijgen. Want ik wil toch wel meer zijn dan die vent van die "vine".” (Complex)

Onder meer met de langere versie op YouTube hoopte Fraseer ook zijn muziekcarrière een boost te geven. Maar het bleek al snel dat dat niet vanzelf zou gaan. Wel wist hij op Instagram het aantal volgers explosief te doen stijgen, wat dan ook weer meer inkomsten betekenden. Daar blijft hij met een zekere regelmaat grappige filmpjes en foto’s publiceren. Volgens "Trend Celebs Now"’ zou Fraser een van de best verdienende Instagramvedetten zijn die in New York woont. 

Meest gelezen