Radio 2

5.000 jobstudenten aan de slag in fruitsector: “Een verdubbeling tegenover vorige jaren”

Deze zomer zijn 5.000 jobstudenten fruit gaan plukken. Door de coronacrisis zijn er veel minder buitenlandse seizoensarbeiders aan de slag in de fruitsector. Daarom deed VDAB een oproep naar studenten. En die oproep is beantwoord, want het grootste deel van de vacatures in de fruitsector zijn door hen ingevuld. 

De campagne van de VDAB blijkt goed gewerkt te hebben. Aangezien er door de coronacrisis een tekort aan werkkrachten was in de fruitsector, werden studenten ingeschakeld. “Het aantal jobstudenten lag deze zomer heel hoog”, vertelt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). “Na onze oproep zijn er 5.000 jobstudenten aan de slag gegaan. Dat is een verdubbeling tegenover vorig jaren. We zien ook dat jobstudenten die zich kandidaat gesteld hebben, heel snel een job hebben gevonden. Er staan op dit moment nog zo’n 150 vacatures open.”

Hoewel de fruitsector het moet doen met heel wat minder seizoensarbeiders, heeft fruitteler Daan Schreurs uit Nieuwerkerken geen moeilijkheden ondervonden met het vinden van werkkrachten. “Hier werken voornamelijk seizoensarbeiders. Die zijn heel vertrouwd met de omgeving en het bedrijf. Daarom komen we nog steeds aan voldoende arbeiders.”

Moeilijk seizoen

Toch is het voor Schreurs en heel wat andere fruittelers geen gemakkelijk seizoen. “We hadden heel veel vorst tijdens de bloei in het voorjaar. Dat heeft bij de onderste percelen heel wat schade toegebracht. Dan had je die extreme hitte. Welk verlies we daardoor juist zullen draaien, weten we nog niet. Maar het zal aanzienlijk zijn.” Minister Crevits wil de vele schade in de toekomst vermijden. “Het is het eerste jaar dat de brede weersverzekering geldt. Die gaan we evalueren en we gaan bekijken hoe algemeen de schade is. Voor mij is het echt van belang om te onderzoeken hoe we het fruit zelf sterker kunnen maken, en kunnen beschermen tegen de zon. Verder wil ik de steunmechanismen voor fruittelers bekijken en onderzoeken of we meer moeten investeren in klimaatinvesteringen.”

Meest gelezen