Minder dagjestoeristen aan de kust, Belgen huurden vooral vakantiewoning aan zee

De Belgische kust heeft een matige zomer achter de rug. Er trokken veel minder dagjestoeristen naar zee in juli en augustus in vergelijking met vorig jaar. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waren er heel wat maatregelen genomen om grote drukte aan de kust te vermijden. Toch kozen veel Belgen, ook door de coronacrisis, voor een vakantie aan zee. Daardoor kan het verblijfstoerisme wel goede cijfers voorleggen. 

Opvallend is dat de bezetting aan de kust in augustus minder was dan in juli. "Tot half augustus was de zomer vrij normaal. De kust was goed georganiseerd. Na half augustus was er een kleine ommekeer door een aantal omstandigheden", zegt Dirk Marteel.

Ongeveer 3,8 miljoen dagjestoeristen bezochten in juli en augustus de kust. Dat is een derde minder dan vorig jaar. De topdag was 8 augustus met 175.000 dagjestoeristen aan de kust. Die snikhete dag eindigde met rellen op het strand van Blankenberge. Ook in Oostende en Knokke waren er incidenten.

Enkele kustgemeenten beslisten daarom om enkele dagen geen dagjestoeristen meer toe te laten. Die omstandigheden hebben mensen afgeschrikt. "Maar de laatste twee weken van augustus was het ook wisselvallig weer, dus het einde van de zomer was daardoor ook wisselvallig", zegt Marteel.

Vakantie in eigen land

Door de coronacrisis was een belangrijk thema dit jaar "vakantie in eigen land". Aan die oproep werd zeker gehoor gegeven. "Heel wat Belgen hebben gekozen om meerdere dagen aan zee te verblijven. Vooral vakantiehuizen en appartementen waren populair", zegt Marteel.

Voor juli en augustus werden 12,5 miljoen overnachtingen genoteerd. Dat is ongeveer een vijfde meer dan vorig jaar. Hier waren het weekend van 21 juli en 8 augustus topweekends.

De hotels aan de kust hadden in juli een bezetting tussen de 70 en 80 procent. Ook de eerste helft van augustus lag in dezelfde lijn. “In de tweede helft van augustus kwam er een forse daling. Ook de incidenten zoals in Oostende en Blankenberge hadden een negatief effect op de hotelreservaties“, aldus Francis Bosschem, voorzitter vzw Kusthotels.

De kantoren die vakantiehuizen en appartementen verhuren zijn tevreden met de twee zomermaanden. “In de voorbije jaren was het meestal wachten tot de tweede of derde week van juli vooraleer er goede bezettingscijfers konden voorgelegd worden. Nu startte de zomerdrukte al begin juli, waardoor heel wat verhuurkantoren tussen half juli en half augustus een bijna volledige bezetting van hun aanbod konden realiseren. Na 15 augustus viel de bezetting terug tot 75 à 80 procent", zegt Peter Bonhomme van CIB Kust.

Voor het najaar rekent de kust opnieuw vooral op toeristen uit eigen land. Hotelboekingen van buitenlandse gasten blijven beperkt. De kantoren die vakantiehuizen en appartementen verhuren noteren bij de reservaties voor september een stijging van bijna 10 procent in vergelijking met vorig jaar.

Meest gelezen