Google Maps

Ark van Pollare in Lennik vangt weggewaaide vogels op: "Nieuw fenomeen, ook voor ons"

Storm Francis heeft in Vlaams-Brabant en Brussel betrekkelijk weinig schade aangericht. Maar de felle windstoten hebben wel een aantal vogels parten gespeeld. Dierenasiel de Ark van Pollare in Lennik vangt enkele slachtoffers op.

De hevige windstoten van storm Francis hebben enkele vogels uit hun boom gewaaid. Sommige dieren waren er zo erg aan toe dat ze naar het asiel zijn gebracht. Daar weten ze niet goed wat er aan de hand is, want het fenomeen is relatief recent. Sonny vroeg in de Middag op Radio 2 Vlaams-Brabant een woordje uitleg aan Hans Lenvain van dierenasiel de Ark van Pollare in Lennik.

Nieuw fenomeen

"Het fenomeen van weggewaaide vogels is ook voor ons vrij nieuw", vertelt Hans Lenvain van de Ark van Pollare. "Vroeger kregen we hierover nooit meldingen. Maar tegenwoordig komen na elke storm vanaf 's morgensvroeg de oproepen binnen, ook op ons noodnummer."

Rusten

Hans heeft niet meteen een verklaring voor het fenomeen. "Wat ik wel kan vertellen is dat vogels zodra het donker wordt een slaapplekje zoeken in een boom. Als er dan 's nachts een storm opsteekt, worden ze verrast in hun slaap en letterlijk van hun tak geblazen. Mensen vinden de diertjes dan 's morgens verdwaasd in hun tuin of op de oprit."

Alerte mensen

Vanwaar komt dan de toename van het aantal oproepen? "Ik denk dat mensen veel alerter geworden zijn en dus ook sneller naar het asiel bellen", vertelt Hans. "Maar vaak volstaat het om de dieren even in een kartonnen doos te steken. In het donker gaan ze rusten en vaak houden ze geen blijvende letsels over. Nadat ze bekomen zijn, vliegen ze doorgaans opnieuw de natuur in. Maar als ze gewond zijn,  contacteer je natuurlijk best een dierenarts of een vogelopvangcentrum."

Meest gelezen