Radio 2

Belfort en Lakenhalle Ieper worden gerestaureerd: "Bij wederopbouw na WO I zijn er veel fouten gemaakt"

In Ieper wordt morgen een betonnen sokkel gegoten vlakbij het Belfort en de Lakenhalle. De sokkel dient voor een grote torenkraan die ze gaan gebruiken voor de restauratiewerken van het Belfort en de Lakenhalle.

De restauratiewerken zijn daarmee officieel gestart. Het Belfort en de Lakenhalle zijn heropgebouwd nadat ze platgebombardeerd waren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar daarna zijn ze eigenlijk nooit meer grondig onder handen genomen.

Constructiefouten

“Renovatie is echt wel nodig”, zegt Iepers schepen van erfgoed Philip Bolle (SP.A). “Er moeten onder meer een paar constructiefouten worden aangepakt. Die zijn gemaakt omdat ze nieuwe technieken gebruikten. Beton was toen nieuw voor hen. Er zijn fouten gebeurd in de samenstelling én het gebruik ervan. Ook in de toren van het Belfort was het hout dat toen is gebruikt niet van superieure kwaliteit. Waardoor er nu veel problemen zijn."

De restauratie zal enkele jaren duren. “Het is hoog tijd dat we ingrijpen om te vermijden dat er nog grote problemen zouden ontstaan”, besluit Bolle.

Meest gelezen