Essen verlegt (letterlijk) de grens: België is nu zo'n 100 vierkante meter kleiner

In Essen verleggen ze grenzen en dat mag je letterlijk nemen. De grenspaalcommissie heeft er vastgesteld dat de historische grenslijn tussen België en Nederland niet overeenkwam met de fysieke aanduiding. Daarom is beslist om de grens te verleggen, met als gevolg dat België vanaf vandaag zo'n 50 à 100 vierkante meter kleiner is.

De bal ging aan het rollen door de grenspaalcommissie in Essen. Zij merkten op dat de grenspaal een meter te ver in Nederland stond. "Dat komt omdat daar in 1849 nog een gracht lag op de plek van de grens", vertelt burgemeester van Essen Gaston van Tichelt. "Natuurlijk kon die grenspaal niet in het water gezet worden en toen hebben ze ervoor gekozen om die paal een meter verder te zetten. Die gracht is er nu al lang niet meer, maar de paal is wel altijd blijven staan. Het was dus tijd om daar iets aan te doen", aldus van Tichelt.

Het verleggen van de grens heeft geen gevolgen voor de buurt. "Het is wel zo dat het Belgische douanegebouw dat vandaag dienst doet als het OCMW-gebouw van Essen nu voor een deeltje in Nederland ligt", vertelt de burgemeester.

Meest gelezen